БСП подозира военните за обгазяването на Стара Загора

Еколози ще настояват институциите да дадат ясно обяснение за причината за обгазяването в района на Стара Загора, започнало в петък. Липсата на ясна информация провокира спекулации за експерименти на военния полигон Змейово, които бяха отречени от военния министър Николай Свинаров. Предположенията са, че източник на замърсяването е ТЕЦ "Марица Изток".

По повод замърсяването, депутатът от БСП Емилия Масларова призова министрите Долорес Арсенова, Николай Свинаров и вицепремиерът Лидия Шулева да дадат обяснение на случая.

Масларова определи мълчанието на управляващите като "абсолютен цинизъм" пред БНР. Щом Свинаров твърди, че обгазяването със серен диоксид не е следствие от изпитание на полигона край село Змеево, да каже кой е източникът на замърсяване, настоява депутатката и пита какви действия се извършват на полигона Ново село в рамките на учението "Булуарк". Бездействието на общинската власт в лицето на кмета Евгений Желев по темата, депутатката обясни с влошеното му здравословно състояние. Преди 2 години д-р Желев оглави гражданския протест срещу унищожаване на ракетите СС 23.

Директорът на Информационно-учебния център по екология Петко Ковачев заяви, че замърсяването става за втори пореден път, в рамките на около два месеца, пир което няма информация за източника.

За него версията, че източник е "Марица-Изток", е крайно невероятна. Твърде възможно е да се спекулира, тъй като "Марица-Изток" наистина е голям замърсител и е много лесно да се прехвърля в тази посока топката, каза Ковачев пред Дарик радио. Еколозите от Стара Загора ще внесат в понеделник запитване до Районната инспекция по опазване на околната среда и водите за източника на замърсяването.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?