БСП поиска, а ГЕРБ прие да се нищи целият преход, барабар с групировките

Нинова: Мутрите на прехода вън от ръководството на държавата. Атанасова: Този въпрос не реферира към премиера

БСП поиска, а ГЕРБ прие да се нищи целият преход, барабар с групировките

Лидерът на БСП Корнелия Нинова надцака ГЕРБ с искане да се разследва не само касовата приватизация, но и масовата, също така концесиите и групировките по време на прехода. Освен това призова мутрите на прихода да излязат от ръководството на държавата. ГЕРБ, които дебнат всяка изява на левицата, за да отвърнат на часа, обявиха задочното съгласие на премиера Бойко Борисов да участват във всяка инициатива, по всякакъв повод и по всички теми, предложени от БСП, които са свързани с прехода и приватизацията.

Така калните борби между първата и втората политическа сила на тема коя по-корумпирана навлизат в нова фаза.

Нинова, назована от ГЕРБ като "основен приватизатор", бе лично предизвикана от ГЕРБ да подкрепи поисканата от ГЕРБ ревизия на конституцията, чрез която да отпадне давността върху приватизацията и прокуратурата да разследва всичките 5 200 сделки с цел да накаже виновните при откриване на нарушения. ГЕРБ не скриха, че инициативата им е свързана с подготвяния от БСП вот на недоверие към кабинета за корупция, изтъквайки, че генезисът на корупцията бил в приватизацията. Самата Нинова бе обявена за притежател на акции в "Техноимпекс" през 2005 г., поради което бе театрално подканена от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов да подкрепи конституционните промени.

Условието на БСП: Да разговаряме по всички теми на прехода

"Ще ги подкрепя, ако седнат да разговарят с нас по всички теми на прехода, иначе не", заяви Нинова във вторник.

Нямам против да се разследва приватизацията, но при условие, че бъде добавена темата за масовата приватизация, концесиите и групировките по време на прехода, уточни тя.

"Оставаме отворени към другите политически сили за ето този разговор. Ако мога да го обобщя, той е – целият преход на масата. Цялата истина на масата, отговорност за онези, които са извършили престъпления. Мутрите – вън от политическото ръководство, край на прехода и България – по нов път", обяви Корнелия Нинова.

"Какво стана с боновите книжки, кои приватизационни фондове купиха предприятия, получават ли хората дивиденти от тези книжки? Кой се облагодетелства от тях? Кой раздаде националните богатства и природните ресурси на концесии, кой ги владее днес, какви такси плаща и плаща ли народът по-висока цена заради тези концесии?"- изброи въпросите си Нинова.

Мутрите на прехода вън от ръководството на държавата

"Няма да скъсаме с прехода, народе, докато начело на политическото ръководство на държавата стоят членове на групировките на прехода", изтъкна тя. Както е известно, настоящият премиер Бойко Борисов навремето е работил за силовата групировка СИК.

Нинова настоява този въпрос да се отвори и да приключи: "Мутрите на прехода вън от политическото ръководство на държавата".

Тя каза, че съботният пленум на БСП ще се занимае с темата за конституционните промени: "Ще ви кажем, когато Националният съвет на БСП се произнесе".

Изслушване на Караниколов и Цацаров в НС за приватизацията

Социалистите искат изслушване на министъра на икономиката Емил Караниколов - дългогодишен шеф на Агенцията за приватизация, който да докладва колко сделки са направени и кой не си е изпълнил приватизационния договор. Ще настояват също главният прокурор да бъде изслушан в правната комисия колко проверки са правени в годините за приватизация, колко производства са образувани и колко започнати производства не могат да бъдат завършени поради изтичане на давност.

"Техноимпекс" е проверяван, но "Булгартабак" – нито веднъж

Във връзка с личното ѝ участие в приватизацията, изтъквано често от ГЕРБ, Корнелия Нинова коментира, че приватизацията на "Техноимпекс" е проверявана няколко пъти и няма нищо против да се направи още една проверка.

Но "Булгартабак" не е проверявано нито веднъж, както и 33 процента от ЕРП-тата, които продаде Борисов, каза тя.

Нинова добави, че не е проверявано и това, което е продал Борисов като кмет на София.

Аз съм насреща за четвърта проверка, да се готвят тези, които ще им е за пръв път, закани се Нинова.

Бойко Борисов да посочи поименно кой депутат се занимава с наркотрафик

"Искаме Бойко Борисов да посочи в парламента поименно кой се занимава с наркотрафик и кой е купувал гласове от затворници", обяви още Нинова по повод изказване на премиера от 12-и ноември, в което той казва, че в парламента продължават да стоят хора замесени с наркотрафик и, че има такива купували гласове от затворници.

"Искаме истината за наркотрафика и купуването на гласове. Ако Борисов откаже да дойде, ще считаме, че той няма такава информация и лъже", заключи лидерът на БСП.

ГЕРБ: Въпросът за мутрите във властта "не реферира" към премиера

Въпросът за изваждане на мутрите от държавното ръководство "в никакъв случай не реферира" към премиера Бойко Борисов, заяви на нарочна пресконференция по-късно депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Корнелия Нинова е тази, която очакваме да съобщи имената. Ние също се питаме кога ще назове имената на мутрите в политиката", каза още Атанасова.

Тя допълни, че е упълномощена от премиера Бойко Борисов, който в момента е в Рим, да заяви, че ГЕРБ ще участва във всяка инициатива по всякакъв повод и по всички теми, предложени от БСП, които са свързани с прехода и приватизацията.

"Готови сме още утре да излъчим екип", заяви Атанасова, която заедно с Данаил Кирилов и Тома Биков формира тричленката на ГЕРБ по пропаганда на поправките за приватизацията.

Атанасова подкрепи да се извади истината за абсолютно всички сделки на прехода, без значение през кое управление са били.

"Винаги сме заставали и зад разследване на концесиите, и то специално по подземните богатства", допълни шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.

"Важна е политическата воля. Очакваме тази политическа воля от страна на БСП. Очакваме не произнасянето на някакъв партиен орган, а да действаме веднага. Ако г-жа Нинова има тази воля и не се крие зад юридически прийоми, започва още утре", заяви Атанасова.

"Г-жо Нинова, в ГЕРБ страхливци няма. За нас неудобни въпроси няма", декларира тя.

Атанасова отхвърли твърденията, че ГЕРБ действа заедно с ДПС по темата за отпадането на давността за престъпления, свързани с приватизацията. Тя припомни, че Борисов е имал инициативи по тази тема още в края на втория си управленски мандат.

Споделяне

Още по темата

Още от България