БСП поиска Борисов да разкритикува Ердоган заради ″духовните граници на Турция″

Корнелия Нинова

Ръководството на БСП призова в понеделник министър-председателя Бойко Борисов да изрази позиция срещу изказването на турския президент Реждеп Тайип Ердоган, че ″духовните граници″ на Турция са до Кърджали.

"Позицията на Ердоган е в разрез с международното право и принципите на добросъседство. Настояваме такава позиция категорично да бъде заявена от Бойко Борисов на срещата в края на март. Призоваваме го в ролята на посредник между Европейския съюз (ЕС) и Турция да мисли на първо място за народа си и за националния суверенитет на България", каза на пресконференция в Кърджали лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Там в понеделник се проведе заседание на ръководството на социалистите. Изпълнителното бюро се обедини около позицията, че изказването на Ердоган ″е поредната провокация върху суверенитета и националната цялост на България". Позицията бе обявена след заседанието от лидера на партията Корнелия Нинова, която определи Кърджали за духовната столица на Източните Родопи.

Мнението на Ердоган бе изказано миналата седмица, а от външното ни министерство обявиха, че границите на държавите са утвърдени с международни договори.

От БСП настояват на срещата между лидерите на ЕС и Ердоган на 26 март във Варна да бъде поставен въпросът за обезщетения на тракийските бежанци.

"Колеги, спрете да разделяте народа ни по всички линии. Едни партии тук разделя хората по вяра и език, други - на такива с ГЕРБ и срещу. Това се прави с политически цели, но е убийствено за българския народ", обяви още Нинова в Кърджали.

Подобни позиции от страна на левицата за изказванията на руския патриарх у нас нямаше.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?