БСП поиска да отложим ратификацията на договора с ЕС заради АЕЦ “Козлодуй”

БСП поиска да отложим ратификацията на договора с ЕС заради АЕЦ “Козлодуй”

Присъединителният договор на България към Европейския съюз да бъде отложен за ратификация от следващия парламент, поиска Българската социалистическа партия в четвъртък. Това стана на дискусия, където левицата обсъди бъдещето на АЕЦ “Козлодуй”.

Като аргумент за забавянето зам. председателят на БСП Румен Овчаров изтъкна, че това е последната възможност за България да спаси ІІІ и ІV блок на централата. Управляващите не трябва да продават шанса, заяви Овчаров, един от най-силните поддръжници на мощното атомно лоби в България и бивш енергиен шеф от кабинета на Жан Виденов.

“Използването на ратификацията на евродоговора като коз в предизборната кампания на хора, които три години не просто заблуждаваха, но лъгаха българската общественост за позицията си по АЕЦ, не е приемлива”, заяви Овчаров.

Факт е обаче, че при прогнози за бъдеща управляваща коалиция с мнозинство на левицата, точно социалистите биха обрали позитивите от ратификацията на договора, ако одобрението се отложи за 40-тия парламент, колкото и малко вероятно да изглежда това към момента.

Три стъпки за спасението на малките блокове

Според БСП налице са условия преди ратификацията на контракта с ЕС да се минат три задължителни стъпки, свързани със защитата на ядрената ни електроцентрала.

Първата вече била направена с гласуваната на 13 април от Европейския парламент резолюция, подкрепяща влизането на страната ни в ЕС. С нейния чл. 33 се препоръчва на Съвета на Европа да бъде готов да гледа на датите за затваряне на ІІІ и ІV блок по много гъвкав начин, докато нови мощности влязат в действие в България, без да се пренебрегват приоритетните изисквания за безопасност.

Втората стъпка, според БСП, е провеждането на консултации от бъдещо ляво правителство с всички страни-еврочленки дали ще подкрепят препоръчания гъвкав подход към блоковете и при какви условия.

Едва след получаване на положителен резултат от тези консултации може да се говори за отваряне на главата и предоговаряне на условията, смятат от БСП.

Опасна предизборна игра с членството ни в ЕС

Сега се вижда кой се страхува от правилата, които ще се наложат в страната ни с членството в Европейския съюз, и гледа да ги отложи, опонира на БСП министърът на енергетиката Мирослав Севлиевски. Договорът за членство в ЕС, който е най-важният документ в българската история от 126 години насам, на всяка цена трябва да се ратифицира от сегашния парламент, посочи той.

НДСВ: Не може 25 парламента да чакат българския

Зам.председателят на ПГ на НДСВ Борислав Ралчев припомни, че след подписването на договора на 25 април следва процедурата на подписването от 25 европейски парламента, а не само ратификация от страна на българския парламент.

Представете си как цяла Европа чака България, българския парламент или българския народ да се произнесе”, коментира още Ралчев. Според него референдум не се налага след като вече са проведени достатъчно сондажи след българската общественост, сочещи позитивни нагласи за членството ни в ЕС.

Искането на БСП да се отложи ратификацията на договора за членство на България в ЕС и за преразглеждане на глава "Енергетика" е популистки ход насочен към избирателите отляво, коментира в Пловдив лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) Иван Костов изявлението на Румен Овчаров.

 

Ако все пак това реално стане, би било голямо унижение за страната ни и в частност за президента Георги Първанов, каза още Костов.

 

Съпартиецът на Костов Стефан Мазнев обясни в парламента, че отлагането на ратификацията няма да доведе автоматично до въпроса за преразглеждане на срока за извеждане на двата реактора. Въпросът, според него, трябва да бъде поставен така: и АЕЦ “Козлодуй”, и ЕС, а не да се избира “или-или”.

 

Всяко отлагане на ратификацията на договора с ЕС от Народното събрание на практика забавя одобрението на документа от парламентите на страните-членки на съюза, коментира Борислав Цеков, лидер на ПГ на Новото време. Подобно изоставяне ще допринесе за засилване на позициите на държавите в ЕС, които са против разширението на съюза, смята депутатът. Така може членството на България да се отложи за след 2007 г., а то не бива да се поставя на карта заради популистките предизборни игри, подчерта Цеков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес