БСП поиска да се инкриминира купуването на гласове и да се ограничат права на избирателите

За да се осигури прозрачност на изборния процес, социалистите ще внесат промени и в Наказателния кодекс за инкриминирането на купуването на гласове, съобщи в неделя заместник - председателят на БСП Румен Петков. Политическата търговия ще се наказва най-строго, за да е ясно, че това е престъпление, подчерта той. БСП обяви още, че ще предложи промени в Закона за избиране на народни представители, с които да се фиксира приключването на изборния ден в 19 часа, независимо от това дали пред секциите има избиратели.

Сегашното законодателство позволява, ако пред изборното помещение има негласували избиратели след 19 часа, гласуването да продължи, докато те упражнят правото си на глас, но не по-късно от 20.00 часа.

Гласуването на българите в чужбина също трябва да бъде уредено в закона, а не Централната избирателна комисия да решава по усмотрение с шофьорски книжки или лични карти да се гласува, смятат още социалистите.

На партийния семинар в Боровец е било решено да се формира работна група, която до средата на декември да подготви промени в Закона за избор на народни представители и да бъдат проведени консултации между политическите сили. Червените депутати смятат, че този парламент няма потенциал да приеме Избирателен кодекс. Настояваме нормативната уредба, свързана с изборите, да бъде приета час по-скоро, каза лидерът на БСП Сергей Станишев.

Според левицата избирателните комисии трябва да бъдат сформирани по начин, който да отговаря на естественото политическо представителство, нагласи и очаквания, и същевременно комисиите да могат да работят ефективно, каза заместник-председателят на партията Румен Петков.

БСП смята още, че радио- и телевизионното време трябва да бъде по равно разпределено между парламентарно представените политически сили. Сегашните цени, по които политическите сили заплащат своята реклама в националната телевизия и радио, са "меко казано предполагащи не съвсем хигиенични стъпки и действия при осигуряване на финансирането", каза Румен Петков. Според левицата държавата трябва да има ясен ангажимент да обезпечи чрез бюджета БНТ и БНР така, че те да не гледат на изборите като на възможност за натрупване на финансов ресурс.

Петков каза, че БСП ще предприеме и цикъл от разговори с частните медии, тъй като въпросът с политическата реклама е същностен за левицата преди изборите.

БСП ще работи за промените в конституцията

БСП, която се противопоставя на по-сериозни промени в конституцията, свързани със съдебната власт или броя на народните представители, обяви в неделя готовността си да съдейства за приемането от настоящия парламент на конституционните промени, свързани с членството в ЕС.

Конституционният съд вече се произнесе, че свързаните с членството промени могат да бъдат гласувани от това Народно събрание. Питането бе внесено в съда от президента Георги Първанов, който, също като бившите си съпартийци, е против свикване на ВНС, което може да приеме по-съществени промени в конституцията.

Към този момент обаче депутатите не могат да стигнат до съгласие по основните текстове по свързаните с ЕС изменения в основния закон, като например разрешението за чужденци да купуват земя в България.

От ПГ на Коалиция за България предлагат чужденци и чуждестранни юридически лица от ЕС да могат да придобиват право на собственост върху земя при условия и по ред, определени от закон. Това обаче не се отнася за земя, свързана с националната сигурност, с природозащитени обекти с национално значение, разясни в неделя зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Любен Корнезов.

Небългарски граждани от държави от ЕС да могат да участват само в местните избори в страната, но не в парламентарни и президентски, предлагат от левицата.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?