БСП поиска държавата да купи бизнеса на ЧЕЗ за 320 млн. евро

Партията ще прави собствена телевизия

БСП поиска държавата да купи бизнеса на ЧЕЗ за 320 млн. евро

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че държавата трябва да изкупи активите на ЧЕЗ за 320 млн. евро, защото "енергетиката е структуроопределяща за развитието на страната". Речта ѝ по време на провеждащия се в събота пленум на партията бе цитирана от партийния пресцентър.

Тя каза, че позицията на левицата е ясна: “Държавата трябва да има роля в структуроопределящи и важни за сигурността, икономиката и развитието ѝ отрасли, какъвто е енергетиката. Нека не се опитват да ни упрекват, че сме за национализация. Ние сме за пазарна икономика и възможностите, които тя дава - България, като държава, да закупи ЧЕЗ за 320 млн. евро”.

Корнелия Нинова коментира, че за да спаси кожата си покрай сделката с ЧЕЗ, главният виновник Борисов е изгорил поредния бушон – Теменужка Петкова. Тя заяви, че БСП ще иска изслушване на енергийния регулатор и Комисията за защита на конкуренцията, ще потърси и купувача по сделката.

Според нея покупката бизнеса на ЧЕЗ от “Инерком България“ е “изключително арогантен случай на задкулисие и ярък образ на паралелната държава, който засяга националната сигурност и  съдбата на 2 млн. българи“.

“Наистина това е сделка между два свободни пазарни субекта, но тайна, непрозрачна и  с много въпроси: как новосъздадената преди 5 месеца фирма, с капитал от 50 хил. лв. купува активи за 320 млн. евро.- с какви ангажименти към българските потребители, с какви гаранции за българската електропреносна мрежа и за българската национална сигурност”, каза Нинова пред пленума.

Тя каза, че ГЕРБ отдалечава България от нейната европейска перспектива. Нинова обясни, че преддседателството  е започнало с корупционен скандал за ремонта на НДК, преминало е  през “Кум-гейт”и е завърши с решение за противоконституционен акт на Народното събрание за оставката на Делян Добрев.

“Строителството на Великата българска стена, гордостта на Борисов, с която пази външните граници на Европа, финализира с досъдебно производство в Специализираната прокуратура за два вида престъпления от общ характер – завишени цени и занижен контрол. Скандалът за лобизъм в здравното министерство доведе до оставка на министъра на здравеопазването. От две седмици, нов скандал в Здравната каса слага траен етикет – хаос в здравеопазването, този път с последици за  европейския ни образ”, каза Нинова.

Междувременно Националният съвет на БСП възложи на Изпълнителното бюро на партията да разработи концепция за стартиране на телевизионен канал на БСП. Подробности за тази инициатива не бяха съобщени.

Вътрешнопартийната опизиция в БСП обаче не е доволна и от начина, по който ръководството на пратията е регирало по казуса с Валени Жаблянов. Според тях, БСП не е реагирала като колективен орган и не е защитила достатъчно своя съпартиец.

“Да бъдем истинска опозиция и алтернатива, а не само да го приказваме на приказки, а всъщност да бетонираме Бойко Борисов. Много грешки правим. Партията се управлява от треторазрядни хора“, коментира Георги Гергов.

Споделяне

Още по темата

Още от България