БСП поиска дебат за договора с Македония, ГЕРБ отказа

Корнелия Нинова твърди, че никой не е вижда проекта, Борисов отговаря, че вече го е пратил на “Позитано“

снимки БГНЕС

ГЕРБ отхвърли настояване на БСП за обсъждане в Народното събрание на проекта за договор за добросъседство с Македония.В събота сутринта лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова каза, че партията ѝ подкрепя усилията за сключване на договора, но иска първо да го види.

"Подкрепяме усилията за подписване на този договор. Имам един въпрос, който задавахме и в парламентарния контрол - някой виждал ли го е този договор? Никой не го е виждал. Изведнъж стана такава суматоха и дандания за този договор, а никой не го е виждал. На какви езици е написан? Какво пише вътре? Дайте да го прочетем този договор, г-н Борисов", каза Нинова пред “Дарик“.

Според нея този договор "би дал друг тон на Балканите". Преди ден БСП изпрати писмо до Борисов с настояване за обсъждането на този проект.

В събота ГЕРБ отговори с писмо, в се твърди, че проектодоговорът е депозиран в секретното деловодство на парламента в първия работен ден на седмицата - 3 юли. Ден след това депутатите са били поканени да се запознаят с него преди изслушването по темата на ресорния министър във външната комисия в сряда.

Управляващата партия подчертава, че текстът е достъпен за всеки народен представител. В същото време ГЕРБ казва, че няма как проектодоговора да се обсъди в Народното събрание и да се промянят постигнатите формулировки.

"Важно е да се отбележи, че не бива да се очаква възможност за промяна в договорените текстове, тъй като това е дълъг процес на договаряне на двете страни на ниво изпълнителна власт", пише в отговора на ГЕРБ до Нинова.

От управляващата партия уверяват БСП, че Народното събрание ще бъде запознато с финалния вариант на текстовете след приключване на преговорите.

В събота чрез правителствената пресслужба Бойко Борисов съобщава, че с договора вече са запознати бившият външен министър от БСП Кристиан Вигенин и зам.-председателят на БСП по международна политика Деница Златева.

Договорът за добросъседство с Македония е тема, по която се работи от близо 10 години. След срещата на Бойко Борисов с македонския премиер Зоран Заев в София бе обявено, че договорът вероятно ще бъде подписан на честването на Илинденско-Преображенското въстание в Македония на 2 август.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?