БСП поиска дирекцията за подслушване да бъде извадена от МВР

Михаил Миков

Специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО), която се занимава с подслушване и наблюдение на заподозрени, да бъде извадена от системата на МВР, за да се гарантира политическата ѝ безпристрастност.

Това поискаха в четвъртък от БСП, уточнявайки, че тази мярка ще бъде заложена в законопроект на левицата, който ще бъде предложен в следващия парламент.

Социалистите настояват и за възстановяване на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), което бе създадено в края на мандата на тройната коалиция и премахнато при управлението на ГЕРБ.

"Една такава независима агенция има много повече възможности за ограничаване на възможности за политическо влияние, което сега, за съжаление, министърът на вътрешните работи, поне в отминалия период, г-н Цветан Цветанов ,има", коментира Младен Червеняков, водач на листата в Монтана и член на съвета на социалистите по правосъдие и вътрешни работи.

Неговият колега и бивш вътрешен министър Михаил Миков поиска прокуратурата да разшири проверката си на скандала с незаконното подслушване в МВР, добил популярност като българския "Уотъргейт".

"Да се заинтересува има ли предоставени технически средства от типа на коментираните от партньорски служби, за какви цели, как се отчита използването на тези средства. Експертите на мобилните оператори трябва активно да бъдат привлечени в установяването на фактите. Има ли в обекти извън МВР изведени акаунти", изброи Миков.

Социалистите напомниха, че в момента използването на СРС не се контролира, тъй като това е поверено на парламентарна подкомисия, а сега такава няма.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?