Извънредната сесия на Столичния общински съвет:

БСП поиска глоби за протестиращи и защита за Цар Освободител, ”Атака” – оставка на Фандъкова

Столичната полиция не вижда проблем в белия автобус: "Хеликоптер ли да дадем"

БСП поиска глоби за протестиращи и защита за Цар Освободител, ”Атака” – оставка на Фандъкова

Извънредната сесия на Столичния общински съвет (СОС) за протестите не стигна до никакви решения, а се превърна в арена за политически нападки, достигайки на моменти до абсурдни измерения.

Сесията бе свикана по искане на съветниците от БСП, които обаче останаха изолирани, а колегите им от ГЕРБ, Синята коалиция и ВМРО излязоха с обща декларация, че провеждащите се протести са граждански и не приемат ”опитите на политически партии да приписват повода за протестите на Столична община и институциите, които обезпечават тяхното мирно провеждане, за да намерят оправдание да ги игнорират и не отговорят на исканията им”.

Съветниците от БСП от своя страна излязоха с искания общината да поиска от социалните служби да глобяват родителите, завели децата си на протест след 22 часа. Червените съветници се оплакаха още, че протестиращите пречат на паркирането и ползват за тоалетни входовете на централните столични кооперации. Чуха се гласове и в защита на паметника на Цар Освободител. Общият дух на проявата беше затвърден от нахлуването на група депутати от ”Атака”, които поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова. След като поскандираха малко и прекъснаха за кратко заседанието напуснаха сградата на общината.

Фандъкова от своя страна коментира, че цялата организация и действията на столичната община през тези повече от 40 дни на протести са били оценени като адекватни от полицията.

Полицията призна за насилие, но се самооцени високо

На заседанието в събота столичната полиция призна, че срещу протестиращи е било упражнено насилие , за което ще се търси отговорност от превишилите правомощията си служители.

Шефът на СДВР Ивайло Спиридонов заяви, че не е имало указания за упражняване на насилие срещу протестиращите, но всички са видели подобни кадри.

Спиридонов защити воаяжа на белия автобус с депутати и министри около парламента, като по думите му "това е било единственото решение" и полицията си е свършила работата перфектно.

"Всички видяхме кадри с извършено насилие от полицаите. Фактите са, че имаме осем пострадали полицаи онази вечер, като един от тях е настанен в болница, и 18 пострадали граждани - от предмети, хвърлени по една или друга причина, камъни, бутилки. Сами сте видели каква беше обстановката. Полицаите имат право да употребят сила при всяка една възможност, когато се нарушава законът в страната”, заяви Спиридонов.

Той съобщи, че в петък СДВР е получила уведомително писмо за проверка от  Софийска районна прокуратура.

Преди два дни главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че прокуратурата ще търси съдействие от МВР за разкриване на полицаите, които упражниха насилие срещу невинни хора по време на блокадата на Народното събрание в сряда през нощта.

Шефът на столичната полиция заяви, че на полицаите са били дадени само две указания – да осигурят периметър за преминаване на автобуса с депутати и министрите, а след 3 часа да осигурят периметър за изкарването на депутатите. 

 "Има полицаи, които са взели погрешни решения", каза Спиридонов.

Той обясни още, че решенията в такава ситуация се вземат от оперативен щаб, сформиран в МВР, като подобен щаб се сформира единствено при критична ситуация. При нормална ситуация решенията се взимали в СДВР.

Хеликоптер и щъкащи колоездачи

Той разказа, че в нощта на блокадата лично е минал през стаите на парламентарните групи в сградата на парламента и е обяснил на депутатите, че е създадена организация по извеждането им. По думите му част от тях са отказали услугите на полицията с аргумент, че не искат да се возят с други техни колеги в един автобус.

 ”Ние хеликоптер ли трябва да дадем?”, заяви Спиридонов.

 Той разказа и други свои впечатления от блокадата на парламента.

 ”Всички видяхме колоездачи, които щъкаха до Министерския съвет и призоваваха хората да отиват бързо при Народното събрание”, каза Спиридонов.

 По думите му всички сме станали свидетели на кадри с полицейско насилие, но и агресия от страна на гражданите.

БСП иска Фандъкова да не си затваря очите

Общинският съветник от БСП Калоян Паргов коментира, че кметът Йорданка Фандъкова и Столична община не бива да си затварят очите за случващото се и да вземат мерки.

 "Има закон за митингите и събранията, в които отговорността е на столичния кмет, в който той регулира и разрешава и не разрешава. Макар че режимът е уведомителен. След като вече е налице такава ситуация, това налага и кметът на София, и СОС, и другите институции да обсъдят тази ситуация и да вземат решение по този въпрос как ще продължим оттук нататък. Не можем да си затваряме очите", каза Паргов.

Друг негов колега от левицата се оплака, че се осквернява наскоро ремонтирания паметник на Цар Освободител, като се качват протестиращи и журналисти по него.

”Не може да се очаква Столична община да забрани тези протести”, заяви Николай Белалов, общински съветник от БСП, но отбеляза, че би било добре да се улеснят гражданите, които страдат от ежедневните блокади на столичния център.

Общинският съветник от ДСБ Атанас Атанасов иронизира оплакванията на левицата, като коментира, че ”импералиазмът” и  ”соросоидите” са виновни.  

 След повече от четири часа обсъждания и дебати Столичният общински съвет не прие промени по отношение на мерките, които Столична община прилага за опазване на реда по време на протестите в столицата.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?