БСП поиска изслушване на Борисов. Отново без успех

БСП поиска изслушване на Борисов. Отново без успех

За пореден път депутатите от БСП поискаха премиерът Бойко Борисов да се яви в парламента, за да отговаря на депутатски въпроси. Отново обаче министър-председателят не се появи.

Този път социалистите настояха премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан за приоритетите на страната ни по време на текущото председателство на Португалия на Съвета на ЕС. От БСП поискаха още премиерът да каже и как България е участвала в процеса на вземане на решения в ЕС по време и на предходното председателство на Германия.

"Трябва да дойде и да докладва в зала. Смятам, че това е съвсем нормално. Това е една европейска практика. Министър-председателят, дали днес, ако не може – утре, да дойде и да обясни на народните представители какви са приоритетите", каза социалистът Драгомир Стойнев.

Председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ отговори, че няма как искането на БСП да бъде изпълнено в рамките на настоящата седмица. "Другата седмица ще направя необходимото, за да видим какво трябва да се направи по правилник", каза тя.

Не за пръв път БСП настоява Борисов да се яви в парламента, за да отговаря на въпросите им. Обикновена обаче искания им биват отхвърлени. За последно така стана през декември м.г. Тогава социалистите искаха той да отговаря на въпроси за водната криза в Бургас, но ГЕРБ и "Обединени патриоти" го спасиха. Така стана и през август по време на антиправителствените протести. Тогава обаче управляващите просто провалиха заседанието, на което Борисов трябваше да бъде изслушан за "недопустимото насилие над журналисти и граждани по време на националната конференция на партията".

Самият премиер рядко се явява в парламента, за да отговаря на депутатски въпроси, питания или за изслушване. Той дори не е влизал в залата в бившия партиен дом, където депутатите се преместиха в началото на септември м.г.

Борисов е бил в парламента за последно през април, за да каже какво е актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от Covid-19. Това отново стана по искане на социалистите, като и тогава управляващите спасиха Борисов като при първия опит за провеждането на изслушването ГЕРБ и "Обединени патриоти" не се регистрираха. Премиерът все пак се отчете седмица по-късно.

Последното участие на Борисов в парламентарен контрол пък беше през февруари м.г, а преди това - през октомври 2019 година.

Борисов не се явява в Народното събрание дори при рокади в кабинета. Вместо от него, промените се представят от заместника му Томислав Дончев.

През последната година примерът ограничи и до пълен минимум срещите си с журналисти. Вместо това той предпочита да излъчва на живо във Фейсбук как вози в джипката си или седи на трупчета край пътя с министри, без да му бъдат задавани неудобни въпроси. 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?