БСП поиска оставката на пловдивския кмет заради унищожения Тютюнев град

Иван Тотев и горящите тютюневи складове на Пловдив. <i> Колаж: Mediapool.bg </i>

Кметът на Пловдив Иван Тотев от ГЕРБ да си подаде оставката заради "престъпното си бездействие", довело до унищожаването на Тютюневия град – една от емблемите на Пловдив, поискаха от местната организация на БСП в понеделник.

Според тях Тотев и ръководената от него община е трябвало да предприемат мерки за опазване на сградите паметници на архитектурата и културата още след започналото в началото на март 2016 г. събаряне на един от складовете, което бе спряно от жива верига на гражданите. Точно това е било препоръчано от БСП тогава, както и срещи със собствениците на имоти в т.нар. Тютюнев град.

Те обаче остават неизвестни и след избухналия в събота следобед пожар в тютюневите складове, унищожил напълно четири от тях и силно увредил пети и тепърва ще се проучва кой притежава сградите.

"Останките от тютюневите складове днес са злокобна гледка - символ на алчността и безхаберието, на бездействието на местната власт и безразличието към пловдивското културно наследство", посочват от местната социалистическа организация.

Проблем за евростолицата на културата 2019

Според нея изгорелите емблематични сгради имат не само сантиментално значение за пловдивчани, но и правят невъзможен проекта "Тютюневият град", който е част от програмата, с която Пловдив спечели престижната титла Европейска столица на културата 2019.

"За пловдивчани не е тайна, че терените в сърцето на града са обект на множество частни интереси, свързани със строителство на търговски и жилищни сгради. Унищожаването на склада на ул. "Одрин" 8 и вчерашният огнен ад пораждат съмнения за умишлено и целенасочено унищожаване на този групов паметник на културата. Поредното посегателство срещу културното наследство на Пловдив наподобява мафиотски сценарий за разчистване и придобиване на нов терен в най-атрактивната част на града. По ирония в нашия град, който ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г., се разрушават най-вандалски културни паметници и това се превръща в тенденция", пише в призива на БСП-Пловдив.

Макар в неделя представители на пожарната да заявиха, че категорично става въпрос за умишлен палеж заради синкавите пламъци от единия от пожарите, ден по-късно шефът на пожарната главен комисар Николай Николов каза, че е рано да се коментират причините за пожара, но по-скоро не бил палеж.  Все още обаче не са почнали следствените дейности на терен.

Пловдивските социалисти смятат, че трябва да бъдат наказани всички, допринесли за разрушаването на паметниците на културата със своето действие или бездействие и било крайно време Тотев да поеме отговорността за случилото се и да подаде оставка.

Според тях не бива да се позволява издигането на сгради с различно архитектурно оформление на мястото на тютюневите складове – всяко ново здание да бъде с фасада, абсолютно копие на тези на автентичните складове. Същото заявление направиха преди това и кметът Тотев и министърът на културата Вежди Рашидов, който се закани да бъдат наложени максималните санкции на собствениците на сградите заради безстопанственост.

Кметът: Общината си е изпълнила всичко

Всичко, което е в правомощията на общината и законът го позволява, сме го изпълнили, заяви от своя страна кметът на Пловдив Иван Тотев пред журналисти в понеделник.

Той допълни, че в общината не е постъпило нито едно инвестиционно намерение или искане за строеж върху която и да е част от ансамбъла от сгради.

Временна комисия с експерти от общината, Министерството на културата и Камарата на архитектите ще извърши пълна експертиза и проверка на състоянието на сградите, която по думите на кмета трябва да е готова до 30 дни.

Споделяне

Още от България