БСП поиска от кабинета позиция за ненамеса във военни действия в Украйна

Миков на антивоенния митинг във Видин

България не бива да бъде въвличана във военни действия в Украйна, а българското правителство трябва да излезе с ясна позиция по този въпрос, заяви лидерът на БСП Михаил Миков по време на антивоенен митинг във Видин, откъдето е родом.

Много се надявам, че споразуменията от Минск ще се изпълняват, че ситуацията в Украйна ще излезе от военната си фаза, каза още Миков, цитиран от пресцентъра на социалистическата партия в неделя.

Председателят на БСП допълва, че позицията срещу войната се заявява в градовете в цялата страна, където хората искат мир, постепенно нормализиране на отношенията, в които България може да развива нормални културни, търговски връзки с Русия. Необходима е европейска солидарност за загубите на България, която страда от санкциите срещу Русия и от контрасанкциите на Русия срещу ЕС, смята Миков.

На журналистически въпрос какво може да направи България, лидерът на БСП поясни, че това може да стане като заявим в Брюксел ясно своята позиция на страните от Югоизточна Европа, когато се обсъждат тази въпроси в Европейския парламент, Европейската комисия и съответните съвети. "Искаме солидарност и с българите в Украйна, защото в момента те страдат и България трябва да бъде в тяхна подкрепа", каза още Миков.

В протеста пред областната управа във Видин участваха членове и симпатизанти на БСП.

Антивоенен митинг се проведе и в София, но под скандирания "НАТО вън". Участниците в демонстрацията заявиха, че са против войната, опита за война и опита България да бъде въвлечена във войната и в подготовката ѝ, предаде БГНЕС. Те са и против разполагането на команден център на НАТО у нас, което според тях е неприемливо, след като в Унгария и Словакия, които са гранични с Украйна държави, няма да има такива центрове.

Демонстрантите първо скандираха пред президентството, после се отправиха на шествие. Освен плакатите с надписи срещу НАТО, имаше и проруски призиви. Някои от лозунгите бяха "Русия обединител и спасител на славянския народ" и "България иска мир с Русия".

Преминаването на шествието покрай руската църква в столицата случайно съвпадна със сватба, на която присъстваше и руският посланик. Протестиращите се спряха с възгласи за мир и отправиха пред църквата молитва за мир.

Това е четвъртата антивоенна демонстрация, организирана от Българския антифашистки съюз София. Подобна демонстрация ще има и другата неделя.

Споделяне

Още от България