БСП поиска от комисията на Яне Янев да нищи корупционен скандал в Разлог

Депутати от Коалиция за България и тази седмица внесоха пореден сигнал за корупция в комисията на Яне Янев, който се закани да бори всички далавери в държавата с оглавеното от него парламентарно звено.

 

Този път нечистата сделка, според БСП, е в община Разлог. Сигналът вече е бил предоставян на Яне Янев през 2009 г. в качеството му на председател на ПГ на РЗС и с ангажимент да сезира органите, но до момента няма резултат.

По думите на Мая Манолова в сигнала става въпрос за имот на Професионалната гимназия по автотранспорт. За нуждите на обучение на учениците се ползва автополигон, който има много съоръжения. Собствеността на терена е на държавата в лицето на Министерството на образованието.

На 31 юли 2003 г. общинският съвет в Разлог дава съгласие да се учреди съвместно дружество "Пирин голф холидейс клуб” и дава съгласие имот от 900 декара да се апортира в новото дружество. По средата на този имот попада и полигонът на гимназията, който е от 30 декара. Този имот също е апортиран в "Пирин голф холидейс клуб”, въпреки че е държавен. Земята заедно с всички съоръжение е завзета. Техниката впоследствие е нарушена.

Днес този имот е част от голф игрището. Кметът на Разлог е направил предложение за промяна на статута на гимназията от държавно в общинско училище, за да може терените на училището да станат общински. Министърът на образованието тогава е отхвърлил искането.

През 2004 г. сегашният депутат от ГЕРБ Любен Татарски е предложил нов устройствен план, който е бил одобрен. По силата на този план границите на автополигона на училището са ликвидирани на практика.

Този сигнал показва, че държавата се отказва от своята собственост, каза депутатът от Коалиция за България Ваня Добрева.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?