БСП поиска постоянен натиск над групировките

МВР трябва да оказва постоянен натиск върху престъпните групировки в страната, настоял Станишев пред вътрешния министър. Станишев смята, че трябва да се засили оперативно-издирвателната дейност на МВР и да се ограничат разточителните административни служби във ведомството.

Левицата предложила да се поставят камери за наблюдение на ключови места в големите градове. Когато започна да пише мерки за справяне с престъпността, за да запази поста си, Петканов най-напред обяви като сериозна мярка монтирането на камери по ГКПП-та, за да снимат контрабандисти с митничари и граничари.

Вътрешният министър е възприел идеята на БСП за укрепване на районните инспектори.

Станишев припомни, че във вторник Изпълнителното бюро е взело решение да проведе поредица от консултации с институциите, които имат отношения към борбата с престъпността и правораздаването и с политическите сили.

Предстоят срещи в най-скоро време с прокуратурата и с Националната следствена служба. Смисълът на разговорите бил БСП като опозиционна политическа сила да оказва натиск върху институциите, за да предложат те конкретни механизми, които да доведат до реална резултати в борбата с престъпността.

Станишев съобщи, че министър Петканов е информирал за основните тези, изложени в актуализираната стратегия за 2004-2005 г. за борба с престъпността и е изразил готовност тя да бъде представена на Коалиция за България за бележки и предложения. Тази стратегия трябва да бъде внесена днес в МС.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: