С промени в Изборния кодекс:

БСП поиска социолозите да казват за коя партия работят

Социологическите агенции да изнасят данни за поръчителите на дадено проучване както и с каква представителна извадка е направено то по време на предизборна кампания. Такъв текст за промяна в Изборния кодекс се очаква да внесе утре парламентарната група на БСП.

Ако изискването не бъде спазено, се предвижда глоба от 5000 лв., а при повторно нарушение - 10 000 лв.

От БСП също искат рекламните клипове в предизборна кампания на партии и кандидати да се излъчват безплатно в обществените медии – БНР и БНТ. Предложението ще бъде внесено с мотива да се осигури равен достъп на всички до реклама.

Социалистите искат още в кодекса да се забрани предизборна агитация под каквато и да било форма в държавните и общинските учреждения и институции, в училища, болници, предприятия и търговски дружества с държавно или общинско участие.

Сред промените, които трябва да бъдат внесени утре също така се предвижда забрана на използването на административен ресурс под каквато и да е форма за целите на предизборната кампания освен срещу заплащане на дължимите такси.

Под "публичен административен ресурс" социалистите са записали "помещения, транспортни средства, оборудване и всякакви други движими и недвижими вещи, държавна или общинска собственост, използвани от администрацията, както и трудът на служители от държавната и общинската администрация във времето, в което изпълняват задълженията си в държавни и общински структури".

Левицата е предвидила, че чиновник, който наруши забраната ще подлежи на глоба от 3000 до 5000 лв., а при повторно нарушение - глоба от 5000 до 10 000 лв. и лишаване от право да заема длъжността си за срок от 1 година.

За този, който използва публичен административен ресурс, глобите са същите - за първо нарушение от 3000 до 5000 лв., при повторно - от 5000 до 10 000 лв.

За да се избегне повторение на противоконституционното ограничаване на вота на български граждани, попаднали в забранителните списъци, от БСП са разписали текст, според който трябва да се изготвя списък на хората, които не могат да бъдат дописвани в избирателния списък в изборния ден. Попадналите в него трябва да бъдат уведомени веднага и до два дни след като научат, че са в този списък, да могат да го обжалват пред съответния районен съд. Той пък трябва да се произнесе до два дни от подаване на жалбата.

Левицата предлага и решение на възникналия проблем с “политическите решения” на ЦИК, които на практика са “отказ от вземане на решение”, поради липса на станалото прословуто мнозинство от 2/3.

От БСП искат всички решения на ЦИК да могат да се обжалват пред Върховния административен съд, включително и случаите на "отказ от вземане на решение". Така ще бъдат преустановени опитите ЦИК да бъде използвана като политическа цедка, която да преценява партийно-субективно кои политически субекти ще бъдат допускани до участие в изборите, коментира Мая Манолова.

Народният представител обясни още, че социалистите обмислят да поискат криминализиране на административния натиск за гласуване за една или друга политическа сила. Манолова обясни, че такъв натиск е трудно доказуем, но съществува, особено в малките населени места, където хората са били предупреждавани, че ако не гласуват за една партия, няма да получат дърва за зимата.

За да се пресече "законното" купуване на гласове чрез регистрация на неограничен брой застъпници, БСП предлага таван за тях - по двама застъпници на една листа в една секция или максимумът да е удвоеният брой на секциите в общината или в региона. Политическите пълномощници, които имат сходни права като застъпниците, също ще се регистрират в съответната комисия, като общият им брой не може да е повече от половината изборни секции в съответната община или изборен район.

Споделяне

Още от България