БСП поиска спирането на новите концесии за сметта в София

Гласуваната от Столичния общински съвет концесия за чистотата в София беше определена като едно от най-срамните дела на кмета и болшинството от общинските съветници от общинският съветник от БСП Божидар Димитров на специална пресконференция.

На 25 ноември Столичният общински съвет прие да бъдат предоговорени концесиите за чистота с фирмите концесионери "ВОЛФ", "ДИТЦ" и "Чистота". Основното при предоговарянето е намаляване на цената за сметоизвозване, сметопочистване и чистене на сняг.

Предвижда се договорите на фирмите концесионери да бъдат прекратени, ако две години поред не изпълняват задълженията по договорите. Отпада почасовото заплащане на дежурствата и се преминава към заплащане на конкретни почистени територии и извозени съдове.

Общинският съветник Евтим Евтимов каза, че в София според отчетите в общината се произвеждат около 350 хиляди тона отпадъци или средно по 1000 тона на ден. Те се извозват и депонират в сметището в Суходол, но по думите на Евтимов това сметище има капацитет още за половин година. Столичната администрация има нагласа сметището да работи още година и половина - две години, посочи общинският съветник. По думите му негласно се прокарва намерението този срок да се разтегли до 5-6 години.

Общинските съветници от БСП искат спешни и целенасочени действия за прекратяване на сегашните договори за концесиониране на дейностите по чистотата. Те настояват за изработване на адекватна концепция за третирането на отпадъците в София, защитаваща интересите на столичани и за нова методика за изчисляване на такса смет.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?