БСП покани синдикатите да участват в ляво правителство

Синдикални експерти и членове на профсъюзите имат потенциал да участват в управленските екипи на левицата, заяви в понеделник лидерът на БСП Сергей Станишев след среща с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа". Очаква се до средата на месеца социалистите да обявят екип от около 50 имена, които ще влязат в евентуално ляво управление, ако БСП и нейните коалиционни партньори спечелят изборите през юни.

Сергей Станишев припомни позицията на БСП, че следващото правителство трябва да бъде правителство на социалната отговорност, което по думите му означава експертно сътрудничество със синдикатите. И той, и лидерите на КНСБ и Подкрепа констатираха, че има сериозно припокриване между управленските приоритети на левицата и синдикалния меморандум за социално-икономическо развитие на страната до 2010 г.

По думите на лидера на КНСБ Желязко Христов, на срещата не са водени разговори за участие на синдикални активисти в червените листи. Той припомни, че позицията на синдиката за предстоящия вот е запазване на равна дистанция от всички политически сили и допълни, че ще откаже всякакви покани за включване в партийни листи. По думите му обаче, след евентуална победа на левицата синдикатите могат да предоставят експертния си потенциал за успешното управление на страната.

Категорично нежелание за участие в партийни листи изрази и лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Не съм канен и не бих приел покана, допълни той.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?