БСП посъветва за спешна смяна на министрите Дянков, Нанев и Караджова

БСП посъветва за спешна смяна на министрите Дянков, Нанев и Караджова

БСП няма да подкрепи предложението на министър-председателя Бойко Борисов за смяна на външния и военния министър, като вместо това го посъветва да смени други трима. "Незабавно" трябва да бъдат освободени вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на здравеопазването Божидар Нанев и министърът на околната среда и водите Нона Караджова, заяви след заседание на партийното ръководство във вторник лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев.

"Ако министър-председателят иска да е адекватен на ситуацията и проблемите в страната, то нужно е да ги освободи. А ако не го направи сега, да си понесе личната отговорност за "катастрофата“, която ще последва", посочи Станишев.

По думите му Дянков е "виновен за за всички несполучливи“ реформи в страната – от здравеопазването, където целта е да се спестят милиони левове като се закрият по-малки общински болници, до промените в научната сфера и БАН.

Заради "авантюрата“ в здравеопазването да бъде махнат и министър Божидар Нанев, настоя още Станишев. По думите му със закриването на по-малките болници в страната 1/ 3 от българите ще останат без медицинска помощ, което ще създаде "гигантски проблем“. Бившият министър-председател повтори, че за тази година са предвидени 350 млн. лв. по-малко за болнична помощ, а поддържането на тези по-малки здравни заведения струва на държавата 56 млн. лв.

Заради "сериозното предупреждение“, което правителството получава от Брюксел по отношение на работата по екопрограми и "реалната опасност“ да бъдат спрени нови средства за околна среда, трябва да бъде освободена и Нона Караджова, каза още Станишев. Според него тя, както и премиерът, са "излъгали“ за прословутото "скрито“ писмо, в което се съдържа предупреждението към България. "Реакцията на Борисов от неделя, когато той заяви, че документът е укрит по време на нашето правителство, е кризисен пиар и заприлича на мелодрама от турски сериал“, заяви Станишев.

Въпреки критиките към Борисов и представители на правителството, Станишев не пожела да отговори ясно дали с негова санкция и знание съпратиецът му Румен Петков се е срещал с премиера, за да обсъжда съдбата на АЕЦ "Белене“. На въпрос на Mediapool дали знае за разговорите и дали Петков е оторизиран от партийното ръководство, лидерът на левицата коментира, че е нормално като депутат от плевенския район той да е загрижен за "този огромен инфраструктурен проект“.

Станишев изрази и "сериозни притеснения“ от "зациклянето“ на доизграждането на АЕЦ "Белене“ и вместо от проект с по-голямо българско участие, той да се превърне в чужд.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?