БСП поставя 6 условия да подкрепи правителство на "Има такъв народ"

Пленумът подкрепи Радев за втори мандат, младежи поискаха оставката на Нинова, тя отказа да се извини

БСП поставя 6 условия да подкрепи правителство на "Има такъв народ"

Националният съвет на БСП реши да подкрепи за втори мандат кандидат-президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова, а лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че партията ѝ би подкрепила правителство на "Има такъв народ" при 6 условия. Това стана на присъствен пленум на партията в събота на "Позитано" 20.

Пленумът взе очаквано и закъсняло според мнозина в партията решение да подкрепи втори мандат на Радев и Йотова. Решението бе подкрепено със 122 гласа "за", 9 "въздържал се" и нито един глас против.

Социалистите създадоха и работна група, която да води разговори с президента, в която влизат лидерът на партията Корнелия Нинова, Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова, Атанас Зафиров и други.

Още през февруари Радев обяви, че той и Йотова ще се кандидатират за нов мандат, но БСП запази мълчание. Тогава обяснението на лидера на партията Корнелия Нинова беше, че решението ще бъде взето след парламентарния вот. Според част от съпартийците ѝ обаче заради липсата на подкрепа за Радев преди парламентарния вот, БСП е изгубила избиратели.

Подкрепа за правителство на ИТН при няколко условия

Нинова каза на пресконференцията в събота, че БСП ще гласува в НС против правителство на ГЕРБ, а с С "Има такъв народ" ще проведе консултации и при определени обстоятелства би подкрепила тяхно правителство, но без да участва в него.

Нинова обясни, че подкрепата за правителство на "Има такъв народ" е при няколко условия

"Първо, бързи и последователни действия за овладяване на пандемията и за прилагане на мерки за смекчаване на нейните социални и икономически последици. Второ, борба с корупцията, укрепване на независимата съдебна система и медиите и възстановяване на парламентаризма. Трето, обективна и задълбочена ревизия на състоянието на бюджета, на задълженията на България, на европейските ресурси и системата за управление на оперативните програми, реализацията на инвестиционните проекти в инфраструктурата, енергетиката и отбраната", заяви Нинова. Тя посочи, че четвъртото условие е свързано с прозрачността на процеса на договаряне на оперативните програми с ЕС за програмния период 2021-2027 г. и представяне на преработен Национален план за възстановяване и устойчивост.

"Пето, изменение в изборното законодателство с цел да се осигурят гаранции за достоверно отчитане на гласа на всеки избирател и предприемане на оперативни мерки за рязкото ограничаване на купения и корпоративния вот. И сега още едно условие – ако партията, която предлага правителство или излъчения от него кабинет смятат да осъществяват действия по своя инициатива или на свои коалиционни партньори, които противоречат на основните политически ориентири или предизборни ангажименти на БСП, тя няма да получи подкрепа от страна на ПГ на "БСП за България", категорична бе Нинова.

Млади социалисти поискаха оставката на Нинова

Представители на младежката организация на БСП дойдоха преди обяд на "Позитано 20", за да поискат оставката на Корнелия Нинова.

"Искаме оставката на Корнелия Нинова. Заради слабия резултат и заради това, че за първи път нямаме младеж до 35 години на избираемо място, дори и депутат", коментира Йордан Малинов от Младежка организация на БСП - Перник.

Докато делегатите се събираха пред централата на партията се появи бял бус с логото на СДС и надпис "Корнеля до победата! СДС е с теб!", който озвучаваше с шлагери от зората на демокрацията. 

По-рано заместник-председателят на БСП Ирена Анастасова каза пред БНТ, че ръководството и структурите на БСП смятат, че Корнелия Нинова не трябва да подава оставка и на днешния пленум няма да ѝ бъде поискана оставката. По думите ѝ промени в Изпълнителното бюро ще има, но те ще бъдат гласувани на следващия Национален съвет.

"Аз оставка не мога да искам, Корнелия Нинова просто трябва да излезе пред партията и да се извини. Да се извини за всичко, което направи. Въпросът е следният: Защо беше необходимо да загубим изборите, за да подкрепим Румен Радев сега? Десетки, стоици партийни организации го направиха. Защо се дърпаше това ръководство? И ако днеска трябва да плащаме цената за вината на някой - добре, ще го направим, жалко за това поколение, което идва след нас и което наистина го боли за партията", каза преди началото на пленума Кирил Добрев.

"Всеки има право да изразява мнението си и да ми иска оставката, не съм се извинявала на никого", коментира по-късно на пресконференция самата Нинова.

На днешното заседание социалистите изслушаха и доклад на Националното бюро на БСП за резултатите от парламентарния вот и третото място на партията.

В деня след изборите Нинова обяви, че остава на поста си, но Изпълнителното бюро, което се предлага от нея, подаде оставка.

Тогава двама членове на бюрото - Крум Зарков и Янаки Стоилов - са поискали оставката и на лидера Корнелия Нинова. Искането обаче било отхвърлено, а тя обясни, че била избрана за поста "само преди 6 месеца с голямо мнозинство в партията".

Споделяне

Още по темата

Още от България