БСП праща на Филчев сделката с американската "Ей И Ес"

4 дни след решението на правителството, че преговорите с американските компании "Ей И Ес" и "Ентърджи" за 1,4 млрд.долара инвестиции в ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3 са приключили успешно и договорите ще се подпишат, БСП обяви, че ще сезира главния прокурор за една от сделките.

В декларация, разпространена чрез БТА, Коалиция за България заявява, че ще сезира Никола Филчев за сделката за ТЕЦ "Марица Изток 1" с "Ей И Ес".

Аргументите на социалистите - прибързаното подписване на сделката било в ярко противоречие с мнението на всички останали основни бъдещи участници в българския парламент и затова било престъпление, за което ще бъде потърсена отговорност.

Бързането, изготвянето на договора "на тъмно" и очакваните последици от него за българския народ напомнят за печалния резултат от повечето големи приватизационни сделки на правителството на Иван Костов и реализацията на користни клиентелистки интереси, се казва в декларацията на Коалиция за България.

От левицата смятат, че въпросът за "Марица-Изток 1" трябва да се реши според стратегията за бъдещото развитие на енергетиката в България от следващото българско правителство.

Още от началото на 2001 г., когато стана ясно, че близо 4-годишните преговори с "Ей И Ес" и "Ентърджи" са на приключване, от БСП започнаха открито да критикуват сделките. В началото критиките им бяха насочени и към двата проекта, а по-късно се съсредоточиха върху инвестицията на "Ей И Ес" за строеж на нова електропроизводствена мощност в ТЕЦ "Марица Изток" 1. Аргументът на говорителя по темата Румен Овчаров бе, че договаряната с "Ей И Ес" цена е прекалено висока и НЕК като купувач на тази електроенергия ще бъде на загуба.

Във всички сравнения с цените на тока от сегашните топлоцентрали Румен Овчаров "забравяше" да си спомни, че става дума за първата мощност, която ще се строи след 1989 г. В цената на произвеждания от нея ток, според пазарните принципи по цял свят, влизат както кредитите, с които тя ще се строи, така и имиджът - рискът на страната, в която ще се строи. Затова и в договорите с "Ей И Ес" и "Ентърджи" са залегнали различни форсмажорни обстоятелства - рискове, които НЕК е длъжна да покрие, за периода преди влизането на България в ЕС и след това.

В края на миналата седмица представителят на МВФ у нас Питър Стела напомни, че токът ще продължи да поскъпва, като една от причините е и нуждата на България от рехабилитация и подмяна на остарелите производствени мощности.

До началото на миналата седмица БСП бе единствената политическа сила, която критикуваше сделките с американските инвеститори. Тогава към нея се включи и коалиция НДСВ. Ръководителят на икономическия екип на царското движение Николай Василев призова правителството да не подписва сделките до изборите и да остави тази работа на следващия кабинет. Преди този призив обаче екипът бе провел вече среща с "Ей И Ес", на която бе уверил ръководителят на проекта за България Ричард Мърдън, че те подкрепят проекта и след изборите той ще стартира със сигурност. На срещата икономистите на Симеон Втори са били запознати, че на практика договорите приключват в момента, в който американците успеят да осигурят финансиране за проекта, което ще отнеме около 6 месеца и така или иначе ще стане по време на новото правителство.

В критиките от страна на НДСВ, които се изсипаха след решението на правителството в четвъртък, основната позиция бе, че при предлаганата от тях нова схема за пълна либерализация на енергийния пазар в България биха могли да се договорят по-добри условия и за инвеститорите, и за българската страна. За разлика от БСП обаче, от НДСВ декларираха, че ако спечелят изборите, няма да преразглеждат договорите с "Ей И Ес" и "Ентърджи".

Владимир Каролев от царския икономически екип обяви, че ще оповести и пред българската, и пред международната общественост всички параметри по сделките. Каролев обаче не обясни как точно ще направи това, тъй като и като консултант по редица приватизационни сделки е запознат с факта, че стана дума за оповестяване на параметри на търговски договори, което е наказуемо, тъй като може да доведе до накърняване на интересите на страните по договора.

Досега българската общественост вече е информирана за цената, по която НЕК ще купува тока от "Ентърджи" след рехабилитацията на ТЕЦ "Марица Изток" 3 - около 3 цента и от "Ей И Ес" след строежа на нова мощност в ТЕЦ "Марица Изток" 1 - 4,4 цента, както и за рентабилността на двете компании по проекта в размер на 17,5 на сто.

Споделяне

Още от Бизнес