БСП прави анкетна комисия за имунитета на бившия вътрешен министър

Социалистите "установили“, че подслушваческите крайслери на МВР не могат да правят гласов запис

Снимка: БГНЕС

Анкетна комисия, която да подготви решение за сваляне имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, ако той не го даде доброволно в сряда, подготвят от БСП, научи Mediapool. Народните представители от социалистическата партия, които твърдят, че били решени да гонят бившия вътрешен министър "до дупка“, във вторник събираха необходимите 48 подписа, за да ги внесат в сряда в парламента, ако вторият в ГЕРБ не декларира сам, че се отказва от защитата си от наказателно преследване.

"Няма смисъл да се бавим две седмици. Цветанов каза, че сам ще свали имунитета си, но не го направи, а замина за Брюксел, затова трябва да сме подготвени да му го вземем“, обясняват от БСП.

Народните представители обаче са наясно, че успехът срещу заместник-председателя на ГЕРБ няма да е кой знае какъв, тъй като "прокуратурата няма достатъчно данни да го осъди“.

Преди седмица главният прокуор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане на защитата от наказателно преследване на Цветанов заради скандала с незаконното подслушване. В началото на предизборната кампания преди вота на 12 май лидерът на БСП Сергей Станишев сезира държавното обвинение за незаконна дейност в МВР, за която той имал анонимни данни. Тогава стана ясно, че във ведомството има коли Crysler Voayager с мобилна подслушвателна техника. Според сигнала на БСП именно тази техника е използвана, за да се подслушват незаконно политици, бизнесмени и журналисти.

Искането на Цацаров за снемане имунитета на бившия вътрешен министър се намира в секретното деловодство на Народното събрание. По неофициална информация в документа е записано, че двама от от тримата заплашени с дела бивши шефове на СДОТО са свидетелствали срещу Цветанов. Според показанията им той е давал устни указания да бъдат подслушвани определени политици.

Социалистите обаче твърдят, че делото срещу бившия МВР шеф може да бъде доста безуспешно, тъй като от данните на прокуратурата се оказвало, че колите за мобилно подслушване, всъщност, нямали записващи устройства. "Много трудно ще бъде установено това незаконно подслушване, понеже преки данни за него няма – Крайслерите не могат да правят запис, а само да слушат в реално време“, обясниха запознати.

Това се разминава с обявеното от Цацаров през април, когато прокуратурата образува разследвания срещу бившите шефове на СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов, наследника им Сергей Кацаров и подчинения му Радко Димитров.

Тогава главният прокурор обясни, че Кацаров е изпратил официално писмо до разследващите, че мобилната техника за подслушване в МВР не може да прави гласов запис. Това обаче било опровергано от експерт, ангажиран от прокуратурата, обясни Цацаров.

Именно затова наред с обвиненията за престъпления по служба, повдигнати на Иванов, Костов и Кацаров, последният бе привлечен към отговорност и за съставяне на документ с невярно съдържание. От информацията, включена в искането на имунитета на Цветанов, обаче се оказва, че Кацаров всъщност не е излъгал обвинителите. Същото твърдеше и подалият миналата седмица оставка главен секретар на МВР Калин Георгиев.

 

Защитен свидетел на прокуратурата е и Мирослав Найденов, бившият министър на земеделието от кабинета "Борисов", който преди два месеца сензационно обяви, че Цветанов поголовно е подслушвал и правителството, и опозицията, с цел да ги "контролира".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?