БСП предлага алтернативни мерки срещу кризата

Модернизацията на армията да бъде замразена, а парите да отидат за нуждаещите се

Корнелия Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви в неделя пред бТВ, че БСП няма да подкрепи и на второ четене предложената от кабинета актуализация на бюджета, тъй като, подумите ѝ, тя не решава проблемите, а ги задълбочава.

Левицата е подготвила алтернативен вариант на мерки за справяне с кризата и предлага те да бъдат финансирани с предвидените досега и запазвани и след актуализацията в бюджета средства за модернизацията на армията.

Планът предвижда да се изплаща по една минимална заплата с осигуровките (725 лева на човек) на хората, останали без доходи – в неплатен отпуск и самоосигуряващите се, за периода на карантинните марки. Нинова посочи, че такава е практиката в Германия, Италия и Испания. Според изчисленията на социалистите това ще струва 912 милиона лева.

Те предвиждат и безвъзмездна помощ от общо 30 милиона лева за малките и средните земеделски производители. По думите на Нинова тази помощ трябва да се предоставя "целево, само с една цел - плодове, зеленчуци, месо и мляко, за да гарантираме прехраната на българския народ".

За хората със затворени ресторанти и малки заведения, в които по оценка на социалистите работят около 500 хиляди българи, се предлага освобождаване от тротоарно право, такса смет и от ДДС върху продуктите, коитоса закупили, но не са успели да реализират. "Тъй като тези такси се събират от общините, т.е. бюджетите на общините ще пострадат, ако освободим заведенията от тези такси, затова предлагаме един трансфер от държавата към общините в размер на 1 % от досегашната субсидия. Това са около 400 млн. лв.", каза Нинова.

Общоспоред нея за предложените мерки ще са нужни около 1,5 млрд. лв., които могат да дойдат от замразяване на проектите за модернизация на армията.Нинова посочи, че и след предлаганата актуализация в бюджета стоят милиард и половина за бронирани машини и 500 милиона за военни кораби. "Те обещаха, че военните проекти ще се замразят, но нищо такова няма в актуализацията на бюджета", каза Нинова.

Нейната партия настоява извънредното положение да бъде продължено до 30 април, а не до 13 май. След представяне на конкретни данни и анализ, може да се удължи после още, коментира Нинова.

Споделяне

Още по темата

Още от България