БСП предлага избори за евродепутати през пролетта

Позицията на БСП е изборите за депутати в Европейския парламент да се проведат през пролетта на следващата година. Решението на Изпълнителното бюро на основната партия в управляващата коалиция ще бъде представено на срещата между лидерите на БСП, НДСВ и ДПС в сряда. Очаква се това да бъде една от темите, които ще обсъжда съветът на коалицията.

Както е известно, НДСВ настояваше изборите за евродепутати да се проведат едновременно с президентските избори тази есен. След като по предложение на левицата президентският вот бе изтеглен за най-ранната възможна дата – 22 октомври, сега социалистите твърдят, че няма техническо време да се подготвят изборите за евродепутати.

Миналата седмица депутати от левицата казаха, че не е изключено гласуването за българските представители в Европарламента да бъде насрочено за след президентските избори.

Тъй като подготовката на евровота не е сложна, е напълно възможно при наличие на политическа воля той да бъде проведен заедно с президентските избори. Така че в крайна сметка БСП може да склони и на такъв вариант, но до последно да настоява за своя вариант, така че накрая да се види, че отстъпва пред НДСВ.

Очаква се съветът на коалицията да обсъди и по-доброто стиковане и взаимодействие между парламентарните групи на трите партии, тъй като напоследък има спорове между тях по приеманите закони.

Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган освен това трябва да дадат зелена светлина за внасянето на нови конституционни промени след фала с измененията, приети преди пет месеца и отхвърлени от ЕС. Проектът с новите промени трябва да бъде внесен до 20 август, за да може да бъде гласуван на първо четене около 20 септември и да бъде отчетен в доклада на Еврокомисията на 26 септември.

Източници от левицата заявиха за Mediapool, че представители на управляващото мнозинство ще ходят на консултации с евроексперти в Брюксел, за да е сигурно, че този път няма да има обструкции.

Съветът на коалицията ще обсъди и съвместна декларация за успехите на управлението във връзка с първата годишнина от създаването на тройната коалиция, която ще бъде отбелязана на 16 август.

На министрите е възложено да пишат отчети за дейността си. При представянето на постиженията 2006-та ще бъде описана като година на присъединяването към ЕС. Следващите две години от мандата на това правителство ще бъдат “на растежа”, а последната – 2009 г. е отредена за изпълнение на предизборните обещания, сред които увеличение на доходите.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?