БСП предлага изборите за НС да са 20 дни след европейските

БСП предлага изборите за НС да са 20 дни след европейските

С решения за съставяне на поредните графици и работни групи, както и за следваща среща, но в по-тесен формат, приключи дългоочакваният съвет на тройната коалиция в петък, от който се очакваше развръзка на политически спорове между трите партии, както и реакция по проблемите с усвояването на еврофондовете и на критите от последния доклад на Еврокомисията.

На заседанието в резиденция "Лозенец", на което са присъствали Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган и партийните и политическите ръководства на БСП, НДСВ и ДПС, не е постигнато съгласие по искането на жълтата партия за провеждане в един ден на изборите за европейски и национален парламент.

БСП предлага избори на 28 юни

Участници в срещата заявиха пред Mediapool, че социалистите били склонни да отстъпят, но ДПС са твърдо против избори "2 в 1". Окончателно решение няма, но въпросът ще се обсъди отново другата седмица на нов коалиционен съвет, който ще е в по-тесен формат и с участие на експерти.

БСП са предложили компромис, изборите да останат на различни дати, но през юни и да не се налага прекратяване на управленския мандат с двайсетина дни по-рано, както би станало, ако изборите са в един ден.

Европейските избори във всички страни от ЕС са на 7 юни. Официално мандатът на настоящия парламент изтича на 25 юни. БСП предлагат изборите за новото Народно събрание да са на 28 юни.

Досега обсъждани варианти бяха за юли или дори на началото на август – тоест, в отпускарския сезон, когато избирателната активност ще е по-ниска и от това биха спечелили партии с твърди елекотрати като БСП и ДПС.

За да се стигне до сливане на изборите, е нужна промяна в конституцията. БСП обявиха по-рано, че смятат да отпратят питания към Конституционния съд, което, според НДСВ, ще блокира евентуалните промени, защото няма да стигне времето.

Да се изпълнят поетите пред ЕК ангажименти

По традиция коалиционният съвет бе закрит за журналисти и нямаше изявления за медиите.

В съобщението на правителствената информационна служба се казват вече известни неща – като това, че трите партии смятат в най-скоро време да приемат промените в закона за конфликт на интереси, блокирането на който бе отчетено като негатив от страна на ЕК в публикувания преди ден доклад.

БСП, НДСВ и ДПС освен това са се обединили и около решение и по друго изискване на ЕК - за "осъществяването на ефективен парламентарен контрол върху ДАНС". В съобщението не се посочва как смятат да разрешат конфликта с опозицията, която бойкотира комисията за ДАНС, както и разногласията вътре в тройната коалиция на тази тема.

Мнозинството ще се забърза и с поправките в закона за т.нар. Комисия "Кушлев", която се занимава с отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност и за чието забавяне също бе напомнено от Брюксел. Промените, внесени от БСП, трябваше да са факт още миналата година, но бяха спрени от ДПС.

Според съобщението на МС, коалиционният съвет е решил до "края на месеца да бъде приет нов график за следващите шест месеца с конкретни неотложни мерки по правосъдие и вътрешни работи, като следваща стъпка за продължаване на реформите в областта".

"Графикът трябва да бъде амбициозен, но прагматичен и осъществим, единодушни бяха участниците в заседанието", съобщава още правителствената пресслужба.

250 млн. от инвестиционната програма – за общините

 Най-конкретна е информацията, че коалиционният съвет е решил да ореже пари, предназначени за държавни институции, които ще бъдат дадени за подпомагане на по-закъсали общини.

"250 млн. лв. от публичната инвестиционна програма на правителството ще бъдат преструктурирани с цел подпомогане на реалния сектор в условията на световна криза", пише в съобщението.

Средства ще са за сметка преструктуриране на капиталовите разходи на ведомствата като ще отпаднат проекти за оборудване и с ниска степен на готовност през тази година. По информация на Mediapool някои министерства и други държавни ведомство ще бъдат лишени от пари за ремонти, както и няма да се купят нови автомобили.

Парите ще отидат за изграждане и модернизиране на детски ясли и градини, училища, читалища и инфраструктурни проекти.

До една седмица работната група трябва да утвърди окончателните проекти. Работни групи ще бъдат създадени и по останалите въпроси, обсъдени на продължилия около 5 часа коалицонен съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България