БСП предлага отмяна на задължителното обявяване на доходите на синдикати и работодатели

Депутатът от "Коалиция за България" Петър Кънев е внесъл в деловодството на парламента законови промени за отпадането на поправката “Янев“, с която ръководствата на работодателите и синдикатите бяха задължени да декларират доходите и имуществото си. Поправката, приета набързо в последните дни на предишния парламент по предложение на лидера на РЗС Яне Янев, стана причина за излизането на работодателите от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

В мотивите за отпадане на поправката се посочва, че тя е в разрез с конституцията и с международни актове, по които сме страна. Освен това се допълва, че когато членовете на работодателски и синдикални организации участват в управлението на обществени институции като НОИ и НЗОК, те подават декларации за доходите и имуществото си.

В мотивите се допълва, че нито една национална работодателска или синдикална организация, още по-малко членовете на нейните управителни и контролни органи, не се издържат от публични средства. Що се отнася до участието им в Националния съвет за тристранно сътрудничество се посочва, че това не е пряк управителен орган, който разходва публични средства.

Междувременно във вторник след среща на социалните партньори при министъра на труда Хасан Адемов стана ясно, че Националният съвет за тристранно сътрудничество да възобнови дейността си през юли.

Споделяне

Още от България