БСП предлага парични компенсации за неприети в забавачка деца

БСП предлага парични компенсации за неприети в забавачка деца

Общините да плащат парични компенсации на семействата, чийто деца са останали извън детските градини, предлагат депутати от БСП начело с Георги Кадиев, които са внесли законови промени в парламента. Идеята е общината да плаща под формата на компенсация сумата, която дава като субсидия за издръжката на децата в забавачките. В София например тази сума е 120 лева на дете месечно.

Задължително условие, за да получат компенсация, е родителите да са подали молба за място в детска градина и да са останали извън списъка.

За да се реализира тази идея, общините ще трябва да осигурят 12 млн. лева годишно допълнително за около 10 000 деца, като тежестта ще падне основно върху столицата и още няколко големи града, тъй като в малките населени места няма проблем с местата в детските градини.

Според Кадиев необходимата сума е дори по-малка от неизразходваните средства в бюджетите на съответните общини.

Кадиев не за първи път лансира тази идея, предлагал я е и в качеството си на столичен общински съветник.

Според вносителите на законопроекта така ще се избегне дискриминацията спрямо родителите, чийто деца остават извън детските градини. Сега общината осигурява място в детски градини за част от децата и поема сериозна част от дневната им издръжка - при 60 лева месечна такса за детска общинското дофинансиране е 120 лева. А останалата част от децата са без достъп до общинска детска градина и без достъп до общинското дофинансиране.

През 2013 в столицата не достигат места за около 7000 деца.

Ако бъде приета, мярката най-вероятно ще влезе в сила от 1 януари догодина, за да могат общините да предвидят новото плащане в бюджетите си.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?