БСП предлага повече съдебен контрол върху прокуратурата, ГЕРБ с резерви

снимка БГНЕС

БСП предлага да се въведе съдебен контрол върху отказите на прокуратурата за образуване на досъдебни производства. Предложението бе оповестено в петък от лидера на партията Корнелия Нинова. Тя се аргументира с факта, че в момента държавното обвинение не подлежи на отчетност, което "буди усещане за несправедливост и произвол".

Предложението е всеки гражданин, който е подал сигнал до прокуратурата за извършено престъпление, но не е получил "адекватен отговор", да може да обжалва действията на прокуратурата пред съда. Съдът може да потвърди решението на прокуратурата или да го отмени и да го върне обратно, със задължителни указания за прилагане на закона.

БСП е решила да внесе поправки в Наказателно-процесуалния кодекс, за да се сложи край на това положение. Нинова смята, че има силна обществени нагласи за такава промяна.

Българската прокуратура в момента има пълен монопол върху наказателното производство. Тя може сама да преценява срещу кого да предприеме наказателно преследване. По-сериозната премълчана власт е, че прокуратурата има право да преценява безконтролно срещу кого да не образува дело.

Корнелия Нинова каза, че ако някой подаде сигнал до прокуратурата и тя откаже да заведе досъдебно производство по различни причини - икономически, лобистки, политически, този процес приключва.

"Отказът е затворен в рамките на прокуратурата и до главния прокурор. Това създава чувство за несправедливост у хората и предпоставки за произвол - ето защо, принципно и от доста време настояваме за налагането на контрол върху действията на прокуратурата. Внасяме предложение този контрол да се осъществява от независимия български съд", каза още Нинова.

Според нея законът не бива да допуска произволни действия на прокуратурата:"Така ще се възстанови чувството за справедливост у онези, които очакват истинско правосъдие в България".

ГЕРБ са резервирани

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов заяви, че неговите съпартийци са резервирани към предложението на БСП, макар че конкретните текстове не са внесени в деловодството на парламента.

"Този дебат се води от известно време без да видим ясно предложение, но и в момента има съдебен контрол върху някои от актовете на прокуратурата, обвинителните актове се разглеждат в съдебно заседание и съдът се произнася по тях", коментира Ципов.

Той допълни, че и сега има институционален контрол в прокуратурата.

"Въведе ли се и съдебен контрол, от БСП да отговорят, ще има ли възможност съдът да се занимава с нещо друго освен с това да контролира всеки един акт за образуване или отказ за образуване на наказателно производство", каза още Ципов.

Управляващите от години отказват да предприемат мерки за радикално подобряване на достъпа до правосъдие с мотива, че ще се наложи някой да върши повече работа. Така България е една от малкото държави в ЕС, която не е въвела конституционната жалба. Управляващите отказват достъпа на гражданите до Конституционния съд с това, че институцията ще бъде затрупана с дела.

Прави впечатление обаче, че напоследък и БСП, и президентът Румен Радев се ангажират с опити за решаване на проблеми в съдебната власт, към които доскоро демонстрираха същото пренебрежение, каквото и сега показват ГЕРБ, ДПС и "Патриотите".

Държавният глава акцентира върху искането на българите за повече "справедливост", след като подписа във вторник указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. В същото време Румен Радев настоя да се въведе отчетност за шефа на държавното обвинение. Той обеща да организира дебат за промяна на конституцията в тази посока, а прокурор Гешев обяви, че ще започне да убеждава гражданите, че не е безконтролен.

Междувременно Корнелия Нинова активира парламентарната група за внасяне на поправки за налагане на повече отчетност.

Най-недоволни ще са съдиите

Вероятно най-голямото недоволство срещу това предложение ще има сред съдиите в най-натоварените съдилища в София, Варна и Пловдив. Те и сега трудно се справят с работата си, а възлагането на тази огромна задача може да доведе до непосилна натовареност. Решението на въпроса е изцяло в начина, по който Висшият съдебен съвет организира съдебната система. Съдийската колегия трябва да поеме отговорност и да започне реалната реформа на съдебната карта на страната. Тя включва закриване на ненатоварените съдилища в малките градове и прехвърлянето на магистратите, където реално се гледат делата.

Главният прокурор с изтичащ мандат Сотир Цацаров вече закри множество по-малки прокуратури и ги превърна в отдели, за да се спестят административни разходи. В съда този процес не е започнал.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?