БСП предлага спешни консултации и избори през юли догодина

БСП настоява в парламента час по-скоро да се направят политически консултации и далеч преди изборите да бъдат определени ясни правила. Желателно е да се постигне съгласие за произвеждане на изборите в максимално кратки срокове, така че до края на юли те да бъдат факт, каза днес на пресконференция председателят на Висшия съвет на БСП Сергей Станишев.

В неделя Съюзът на свободните демократи обяви, че ще иска промяна в конституцията, в която да се запише, че парламентарните избори у нас се провеждат на всеки 4 години в първата неделя на юни. Секретарят на ССД Диляна Грозданова, която е депутат от НДСВ, обяви, че ще поеме инициативата за промяната и посочи, че вот през юли и август намалява избирателната активност. В понеделник представители на всички политически партии се обявиха против идеята на партията на Софиянски за фиксиране на дата.

Изборният резултат зависи не от точната дата на изборите, а дали партията успява да предложи на избирателите политика, която да им се хареса и кандидати, които да се ползват с тяхното доверие, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Смятаме, че трябва да бъде гласуван максимално бързо в пленарна зала на второ четене законът за политическите партии, посочи той.

За социалистите не е подходящо парламентарните избори следващата година да са в средата на август с оглед максималното участие на българските граждани в тях. От НДСВ, ОДС също не харесват август, а от СДС препоръчаха партиите да се споразумеят гласуването да не е през лятото. От ДПС определиха предложението за юни като несериозно, защото май месец бил по-красив.

Лидерът на БСП съобщи, че в събота ще има национално съвещание на БСП, на което ще бъде обсъждана методика за издигането на кандидатите на БСП за депутати, подготовката за парламентарните избори и актуалната политическа ситуация.

Във вторник методиката е била приета от Изпълнителното бюро на партията. До 31 юли трябва да са ясни моделът и конструкцията на парламентарната група, до 30 ноември трябва да бъде направен предварителният подбор на кандидатите, до 15 март трябва да бъдат определени водачите на листи на левицата, а до 31 март - националните състави на листите, съобщи заместник-председателят на партията Румен Петков. В отговор на въпрос той заяви, че БСП не се е отказала от идеята за предсрочни избори и, ако се наложи, може да работи в по-сгъстени срокове.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: