БСП предлага удължаване на ранното пенсиониране за миньори и металурзи

"БСП лява България" внесе промени в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат удължаване на възможността за ранно пенсиониране на работещите първа и втора категория труд с три календарни години, съобщиха депутатите от левицата Мая Манолова и Георги Гьоков.

Манолова обясни, че предложението засяга над 100 хиляди души, не само работещи като миньори, но и в металургията, транспорта и в други сфери, при които хората работят при трудни и опасни за живота им условия.

"Ако няма промени в законодателството, от 1 януари една част от тези хора няма да могат да се пенсионират, а друга част ще получават пенсии в непълен размер, заради недостатъчното събрани средства в професионалните пенсионни фондове", обясни Манолова.

Тя посочи, че се надяват измененията да бъдат взети предвид при приемането на бюджета за Държавното обществено осигуряване и на националния бюджет за идната година. По думите ѝ този законопроект ще струва на бюджета 21 млн. лева.

БСП са готови тези дни да внесат и други два законопроекта - единият за замразяване на възрастта за пенсиониране през следващата година и другият - за гъвкави условия при
пенсиониране.

По думите на Манолова вторият законопроект ще даде възможност на хората, на които не им достигат две години стаж или възраст, да се пенсионират предсрочно.

Споделяне

Още по темата

Още от България