БСП предлага временна комисия да следи харчовете за борба с Covid-19

БСП предлага временна комисия да следи харчовете за борба с Covid-19

Депутатите от БСП внасят в петък предложение за създаване на временна анкетна комисия в парламента, която да следи разходите за борба с коронавируса. Настояването им е тя да сe ръководи от опозицията и да включва представители на всички парламентарни групи.

Това обяви председателят на социалистите Корнелия Нинова по време на днешното извънредно заседание, на което депутатите обсъждат на първо четене промените в закона за здравето, с които мерките срещу коронавируса да продължат да действат и след края на извънредното положение. Според нея ако има временна комисия за харчовете, ще има "истински контрол върху прозрачността на харченето на парите, които държавата дава за коронавируса, особено тези, които се дават по мярката 60/40".

По мярката вече беше одобрен футболният клуб "Лудогорец", който ще получава малко над 110 хил лева и предварително обяви, че ще ги дари. 

Идеята на социалистите е на заседания на временната комисия да се изслушват и министри.

От БСП не са първите, които повдигат въпроса. От 20 април досега над 3000 души са подписали петиция, с която се призовават държавните институции да дадат пълна прозрачност на огромните разходи, свързани с преодоляването на кризата. Инициативата е на клуб "Просперитет" и предлага създаване на онлайн публичен регистър на всички разходи, свързани с извънредното положение.

Миналата седмица президентът Румен Радев подкрепи петицията с изявление, в което също се настояваше за установяване на пълна прозрачност на държавните разходи в извънредното положение. Премиерът Бойко Борисов отхвърли това настояване с тезата, че правителството е достатъчно прозрачно.

"Средствата са публични, нали се взимат с постановления. По-голяма прозрачност от тази не може да бъде. Единствената непрозрачност имаше при "Грипените", когато за един месец се взеха решенията за милиарди. Само това беше непрозрачно", каза тогава Борисов.

Проблем с прозрачността на изпълнителна власт обаче има. Антикорупционният фонд съобщи преди седмица, че е било отправено заявление за достъп до обществена информация към Министерството на здравеопазването с молба да се предоставени копия на сключените с китайски и български производители договори за доставка на лични предпазни средства. След изтичането на законовия срок за отговор, който е две седмици, министерството не е дало поисканата информация.  

Споделяне

Още по темата

Още от България