БСП: Предложението за импийчмънт на Първанов е заявка за промяна на държавното устройство

БСП вижда в исканията на ДСБ и "Атака“ за предсрочно отстраняване на президента Георги Първанов намерение на "част от десницата да бъде променено държавното устройство на страната и функционирането на политическата система“. Такава е позицията на соцпартията, огласена във вторник от Бойко Великов след заседание на Изпълнителното ѝ бюро (ИБ). Запитан в каква посока вижда тази промяна, визирайки премиерът Бойко Борисов, лидерът Сергей Станишев отговори: "Всичко се върши в посока на един човек“.

Преди ден от ДСБ обявиха, че ще внесат искане до Министерския съвет да се изискат от иракските власти всички документи, свързани с реализацията на програмата "Петрол срещу храни" и замесените в нея български представители. След това, ако се окаже, че като лидер на БСП Първанов е поддържал нерегламентирани връзки с режима на Саддам Хюсеин, в ДСБ ще обмислят искане за предсрочно прекратяване на мандата му като президент.

От "Атака" пък ще искат импийчмънт на президента заради неспазване на т. 14 от чл. 98 на конституцията, който го задължава да информира Народното събрание по всички въпроси, засягащи неговите задължения.

Бойко Великов коментира във вторник, че "се реанимират доста остарели теми“, особено тази от 2004 г. за сделката "Петрол срещу храни“. По думите му в момента идеята за импийчмънт на президента е "развиване на тезата за лустрацията и прехвърлянето ѝ към президентската институция“. Според Великов цялата тема в момента е "тест за политическите партии и най-вече за държавните институции, на първо място за Народното събрание“.

Споделяне

Още по темата

Още от България