БСП предложи да се извадят 450 млн. лв. от резерва на НЗОК

БСП предложи да се извадят 450 млн. лв. от резерва на НЗОК

Да бъде актуализиран бюджетът на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) и да бъдат извадени от резерва ѝ 450 млн. лв., които да отидат за покриването на безплатните лекарства за хронично болните, както и за болнична и доболнична помощ. Такова предложение е внесла в петък парламентарната група на Коалиция за България, в което се предвижда изменение в Закона за бюджета на НЗОК за тази година, научи в петък Mediapool.

В мотивите на предложението си левицата посочва, че въпросните средства ги има и те могат да бъдат извадени от резерва на касата. "Абсолютно неразбираемо е залагането на 829.779 млн. лв. излишък, още повече, че по сметката на НЗОК в БНБ към 31.12 2009 г. има вече резерв от над 860 млн.“, се посочва още в документа. Според социалистите това означава, че финансовото министерство "не желае дължимите от държавата 941.126 млн. лв. да бъдат използвани за здравеопазване, а смята към НЗОК да трансферира реално само 111.347 млн. лв., като остатъкът да бъде депозиран в БНБ за запазване на баланса на консолидирания бюджет“.

БСП припомня и позицията си, изразявана вече неколкократно, че с "чисто финансови операции МФ иска да абдикира” от конституционното си задължение, което е и на държавата като цяло, да осигури достъпно здравеопазване и да го финансира.

Ако управляващите се съгласят да приемат предложението, то средствата ще отидат и за диагностична дейност, за лекарства за домашно лечение на тежки заболявания като диабет, паркинсон, глаукома и др.

Тази седмица Комисията по позитивния лекарствен списък промени процентите, които здравната каса поема от стойността на медикаментите и така хиляди пациенти с хронични болести ще плащат повече за лечението си от 1 март. Засегнати са пациентите с глаукома, болестта на Паркинсон и остеопороза, а причината да се намали делът, който касата покрива, е недостиг на средства.

Преди две седмици пък стана ясно, че и диабетноболните ще доплащат 1 лев за всеки флакон инсулин.

Комисията реши в понеделник да се поемат не 50, а 25 на сто от цената на лекарствата за остеопораза. За допълващото лечение на болестта на Паркинсон касата ще покрива не 100%, а 25%. Така хората с това заболяване ще трябва да доплащат между 80 и 194 лева месечно. Пациенти, страдащи от тази болест, заявиха, че допълващото лечение не може да се дели от основното, защото двете са взаимно свързани.

Лекарствата срещу глаукома пък вместо 100% ще се покриват на 50% и доплащането ще е между 15 и 30 лева месечно.

От здравната каса обясниха, че предложенията за намаляване на процентите са направени на база финансови и медицински анализи. От своя страна пациентските организации настояха това решение да бъде преразгледано и да се запазят нивата, които здравната каса покрива сега.

През ноември миналата година на фона на силно орязан бюджет за здравеопазване ГЕРБ и "Синята коалиция" сключиха меморандум, който предвижда през годината да бъдат осигурени 450 млн. лв. допълнително за сектора, но без да се посочва откъде. Така тези средства засега остават само на хартия.

Споделяне

Още по темата

Още от България