БСП предложи депутатските заплати да се намалят и замразят

Цветанов против, за да не станат парламентаристите хрантутници на икономически кръгове

Корнелия Нинова. Сн. БГНЕС

Основната заплата на народните представители да бъде намалена с над 500 лева и от 3540 лв. да се фиксира на 2976 лева. Такива промени в правилника на Народното събрание внесоха в четвъртък от БСП. Ден по-рано лидерът на социалистите Корнелия Нинова каза, че партията ѝ ще настоява за намаляване на привилегиите на депутатите.

Освен да бъде намалена според социалистите депутатската заплата трябва да бъде и точно определена сума, а не да е обвързана със средната работна заплата за страната, както е в момента.

"Промяната ще се отрази в още 19 държавни органа в страната", каза Корнелия Нинова в четвъртък пред журналисти, обяснявайки, че със строго определяне на депутатските пари ще бъдат рамкирани и възнагражденията "на политическия и административен елит в страната", които са обвързани с надниците в парламента. Нинова повтори тезата си от вчера, че никой друг освен политическият елит не актуализира заплатата си на всеки три месеца, когато излиза статистиката за средната работна заплата.

Опонентите на БСП от ГЕРБ пък минути по-рано в пленарната зала припомниха, че в 42-ия парламент именно БСП бяха тези, които вдигнаха дългогодишния мораториум върху ръста на депутатските заплати. В първия мандат на кабинета Борисов парламентът гласува замразяване на възнагражденията и те не се актуализираха с вдигането на средната работна заплата. Размразяването на възнагражденията през 2014 г. беше аргументирано от тогавашния лидер на левицата и председател на парламента Михаил Миков с това, че заплатите в цялата страна се увеличават с изключение на тези на депутатите.

"Казвам се Корнелия Нинова, а не Михаил Миков и провеждам политиката на новото ръководство на партията такава, каквато я разбирам", отговори лидерът на БСП.

"По-добре депутатите да получават заплата от държавата, отколкото да станат хрантутници на определени икономически кръгове", коментира по-късно председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той добави, че БСП е била част от паралелната държава, за която говори.

"Най-лошо е да наричаш всички маскари. Като народен представител не е се чувствам като такъв, не съм се възползвал от привилегии", коментира Цветанов искането на Корнелия Нинова за орязване на привилегиите на народните представители. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ обясни, че всяка събота и неделя пътувал някъде в страната, за да се среща с избиратели. Така почивните дни за нормалните български граждани за него били "лишение от времето със семейството", за да бъде сред хората и да ги запознава с политиките, които правят управляващите.

"Като народен представител на база тези пари, които получавам, нито веднъж, където съм отишъл в страната, не съм се възползвал от командировъчно", каза Цветанов. Според него идеята на БСП е несъстоятелна и става въпрос за спекулация.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?