БСП предупреди за нови тютюневи стачки

За ново напрежение сред тютюнопроизводителите предупреди във вторник Корнелия Нинова след заседание на ръководството на БСП. Причина за това според нея са определените от земеделския министър Мирослав Найденов цени от 1200 лв. за килограм семена.

Миналата седмица Министерството на земеделието и храните обяви цените за закупуване на различните сортове тютюневи семена за засаждане.

Досега фонд "Тютюн" даваше тези семена безвъзмездно, коментира бившият зам.-министър на икономиката от времето, когато ведомството се оглавяваше от Румен Овчаров (БСП).

Според Нинова земеделският шеф се опитвал "да се скрие зад европейски политики, че това е недопустима държавна помощ, но това не е вярно и е опит да избяга от проблема“.

"Обвиняваме правителството, че води целенасочена политика за ликвидиране на този сектор“, заяви Нинова, без да даде отговор какъв е умисълът на тази политика. "Няма логично обяснение“, смята тя.

Самата Нинова бе обвинена преди месец от Найденов, че лично подклажда напрежението сред тютюнопроизводителите, които се бяха заканили на блокади, ако правителството не им плати повече и незабавно, без проверки за изпълнение на договорите, субсидиите за отглеждане на тютюн

От производство на цигари и тютюн в бюджета постъпват 2 млрд. лв. и никой не би се лишил от тези пари, особено в условия на криза, посочи още Нинова. По думите ѝ има пазар за българските тютюни, като 90 процента се изнасят в страни, където няма забрана за пушене.

Нинова припомни, че регистрираните тютюнопроизводители са около 45 хиляди, което заедно със семействата им и с обслужващия сектор прави около 100 хиляди души, които ще бъдат пряко засегнати от кризата в сектора.

В БСП смятат още, че на тютюнопроизводителите не може да се предостави пряко финансово подпомагане по програмата за развитие на селските райони, каквото им се обещава от управляващите.

В отговор от агроведомството заявиха, че тези твърдения се неверни и тютюнопроизводителите ще бъдат подпомагани по нова схема през тази година.

Право на подпомагане по новата схема ще имат земеделски стопани, които са отглеждали тютюн през която и да е година в периода 2007-2009 г., който е изкупен и премиран по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия. Помощта ще се изплаща на килограм, въз основа на средногодишното количество изкупен качествен (1-3 класа) тютюн по сортови групи, през посочения период, обясниха от министерството.

За всяка сортова група се изчислява средноаритметичното количество тютюн в килограми, за което е бил подпомаган този земеделски стопанин. Когато той не е отглеждал културата през всичките три години, помощта се определя въз основа на средногодишното количество изкупен тютюн, по сортови групи за годините, през които е отглеждал тютюн. Ако е отглеждал тютюн само през една от годините, се подпомага според количествата по сортови групи, които е предал същата година. Ако е отглеждал тютюн през две от трите години се подпомага въз основа на средноаритметичното количество от двете години.

Задължение на фонд "Тютюн” е да определи за всеки производител на тютюн количеството подлежащо на подпомагане по сортови групи. По искане на кандидата по тази схема, фонд "Тютюн” издава удостоверение за референтното количество тютюн, подлежащо на подпомагане по сортови групи. Това обаче не е задължително условие за кандидатстване за подпомагане по схемата. При подаване на общото заявление кандидатите за подпомагане заявяват участие в схемата, без да посочват количеството тютюн подлежащо на подпомагане, казаха още от Министерството на земеделието.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?