Ако това не е купен вот, значи са искали да махнат лидера, според Борисов

"БСП Пренареждане": Неков измества Станишев с гласове от цяла България

Младежът "15-15" призован да се откаже – "ЕП не е училище"

Кадър от репортажа на Нова тв, в който началник от мини "Бобов дол" казва на работниците да гласуват с бюлетина 15 на Коалиция за България.

Два дни след евроизборите, социалистите не знаят кои точно ще са четиримата им избраници за Европейския парламент. След като стана известно, че поставеният под №15 аутсайдер Момчил Неков сензационно измества водача на листата Сергей Станишев заради внушителния брой преференции, лидерът на БСП и ПЕС става втори. Така Илияна Йотова и Георги Пирински, съответно втори и трети в официалната бюлетина, сега са трети и четвърти. При това положение четиримата представители на БСП в Брюксел би трябвало да бъдат Неков, Станишев, Йотова и Пирински.

 

В зависимост от това дали Неков и Станишев ще се откажат от местата си, ще се отвори шанс за изпадналия на 5-то място Петър Курумбашев и следващата го Достена Лаверн (съответно четвърти и пети в официалната листа).

 

Според източници на Mediapool младият Момчил Неков е подложен на невероятен натиск да се откаже от "джакпота", тъй като изстрелването му на челна позиция е станало вследствие на объркване сред червените избиратели, които са зачеркнали и квадратчето с номер 15 за партийната листа, и кръгчето със същия номер, отредено за предпочитан кандидат.

 

Неков не смята да се отказва и иска да замине за Европарламента, съобщи депутатът от левицата Страхил Ангелов във вторник пред Дарик и допълни, че имал възможност да разговаря с него. Той не знае да има натиск от страна на ръководството на БСП Неков сам да се откаже.

Председателят на БСП-София Калоян Паргов потвърди, че Момчил Неков има намерение да замине евродепутат. Паргов също не знае да има натиск, но не коментира подробности с мотива, че все още се прави анализ на ситуацията.

 

Йотова: ЕП не е училище

 

Натиск очевидно има, както става ясно от думите на Илияна Йотова: "Той (Момчил Неков) наистина е само на 27 години и трябва да прецени за себе си отговорността да представлява БСП в Брюксел. Все пак Европейският парламент не е училище! Изискват се доста сериозни познания, политически опит и т.н."

В крайна сметка решението ще бъде на Неков и още на първото заседание на Изпълнителното бюро на БСП ще бъде обсъден точно този въпрос, коментира тя пред BPost.

Лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев се връща от Брюксел късно във вторник и никой в партията не знае със сигурност дали ще се откаже от мястото си в ЕП. Ако това се случи, за Брюксел ще замине Петър Курумбашев.

 

Според източници на Mediapool от "Позитано" 20, Момчил Неков е "обработван" да отстъпи, не само за да спаси престижа на лидера Станишев, а и за да отвори място за Достена Лаверн.

 

Осмият в листата на БСП Александър Симов е получил 5936 преференции и не се "придвижва" по-нагоре, каквито слухове плъзнаха. Деветият в листата Андрей Пантев има 4070 преференции.

 

Цяла България, а не само миньорите са гласували за Неков

 

Около 30 000 леви избиратели от цяла България са гласували префенциално за 15-ия в листата на БСП Момчил Неков, съобщиха от БСП от във вторник, обвинявайки в лъжа лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който преди това заяви, че гласовете за 15-ия в листата на БСП са "контролираният вот” и че това най-вероятно са миньорите.

 

По думите на Борисов схемата как ще се контролира вотът е обяснена още преди изборите от социалиста Георги Кадиев. "За да те хванат после и да ти дадат парите, ти казват: "Ти ще гласуваш за 15 - 15, ти за 15 – 6”. После, като преброят в избирателната секция в гласовете, ви дават другата половина от парите”, разясни Борисов пред Нова телевизия. Според него най-лесното за Станишев е да обясни, че електоратът е глупав, затова е зачерквал номер 15 и на двете места – и за партия, и за преференциален вот, като така номер 15 в листата може да изпревари лидера.


"Това 15-15 са може би миньорите. Или самата му партия не го иска, или са купени гласовете, или електоратът им е толкова глупав – да си изберат, което искат”, заяви Борисов.

От опровержението на БСП се разбира, че първата хипотеза – партията не иска Станишев – отпада.


Според прессъобщението, Момчил Неков е предпочетен от около 30 000 избиратели, а не от 34 000, каквато бе първоначалната неофициална информация.


"Свидетели сме на поредната лъжа от страна на ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов, че кандидатът за евродепутат от листата на Коалиция за България под номер 15 – Момчил Неков, е получил преференция от 34 000 гласа поради контролиран вот от миньорите. Срамно е, че председателят на ГЕРБ Бойко Борисов така безотговорно изопачава истината и унижава достойнството на миньорите. Най-ясното опровержение на тази лъжа са фактите. Кандидатът за евродепутат на КБ Момчил Неков получава своята преференция от всичките 31 избирателни райони в България с приблизително подкрепа между 700 и 1000 гласа от регион. Това може да се види съвсем ясно при направена справка в ЦИК", съобщават от БСП.


"Смятаме, че тази спекулация е обидна преди всичко за нейния автор и очакваме от лидера на ГЕРБ да се извини на миньорите в България. Извинете се г-н Борисов – това е отговорната позиция", настояват още от Позитано 20. Партийците обаче не споменават изявлението от вчера на близката до левицата политоложка Мария Пиргова, която е майка и на кандидатката Достена Лаверн. По думите на Пиргова пред Нова телевизия, е нормално "да се казва" на миньорите как да гласуват, защото не четат вестници. Коментарът ѝ бе по повод заснетия със скрита камера репортаж за това как началници от мините на Христо Ковачки в Бобов дол са принуждавани да гласуват за БСП.


В писмото БСП прилагат и справката от ЦИК за валидните преференции за Момчил Неков, който измества Станишев от първото място. Най-много са в Плевен – 1793, а най-малко в Разград – 293 гласа.

 

"Презастраховане"

 

Илияна Йотова от БСП смята, че големият брой преференции за Неков е презастраховане на избирателите на БСП. "Цифрата 15, за която очевидно достатъчно дълго време е говорено на хората, ги е объркала. Оттам е дошла грешката. Изключвам възможността симпатизантите да се предпочели кандидатурата на Момчил пред тази на Сергей Станишев. Неков е един съвсем млад човек, непознат е дори на членовете на партията. Всичко в случая може да се сведе до една дума – презастраховка", коментира тя.

 

Борисов: Ако това не е купен вот, значи са искали да махнат Станишев

Междувременно Бойко Борисов отговори на писмото от "Позитано" 20 с коментар във Фейсбук. "Що се отнася до купения и контролирания вот – извинявам се, в него не попадат само миньорите от Бобов дол, но и ромските гласове за БСП в Кюстендил, Сливен, Видин и други места. И ако някой трябва да се извинява за нещо – това е БСП, че в Кюстендилско заедно със своите коалиционни партньори са превърнали миньорите в роби. Ако не разбират за какво им говоря – да погледнат телевизионните репортажи за това какво се случва в Бобов дол. Ако пък всъщност тези 34 хиляди гласа не са купен вот, а са пуснати с ясното съзнание на хората в БСП, за да махнат Станишев от първото място – тогава не само ще се извиня, но и ще ги поздравя. Но да твърдиш, че 34 хил. души са се объркали, е обидно за партията, която говори подобни неща. И ако от БСП днес нямаха очи да се покажат пред българите, то в прессъобщението им трябваше да пише само едно нещо – че Станишев и правителството подават оставки", написа бившият премиер, който е в Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от Евроизбори 2014