БСП препоръча на Близнашки да не става политически еничар

Социалистите питат "Кой?" стои зад назначенията в служебния кабинет

Драгомир Стойнев, Янаки Стоилов, Мая Манолова. Сн. БГНЕС

БСП призова служебният премиер Георги Близнашки да не влиза в ролята на политически еничар и назначенията, които прави, наистина да бъдат професионално обосновани и по възможност промени да има само там, където са необходими. Реакцията на социалистическата партия, която изключи от редиците си Близнашки през зимата на 2014 година, бе направена почти 10 дни след формиране на служебния кабинет.


Последните кадрови назначения показват, че ГЕРБ ускорено навлиза в изпълнителната власт, преди да са проведени предсрочните парламентарни избори, каза на пресконференция в четвъртък зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов.

Той заяви още, че по конституция служебното правителство е предвидено, за да може в относително неутрален състав да гарантира равностойни условия за политическите партии преди провеждане на предсрочни избори. Стоилов направи паралел с действията на президента за състава на предишното служебно правителство и назначенията в администрацията, като припомни, че през 2013 г. не са били направени почти никакви промени на завареното от управлението на ГЕРБ.

Сега, година и половина по-късно, виждаме много активни действия за промени както в централната администрация, така и в областните управи и това дава основания да смятаме, че президентът и служебният премиер до голяма степен обслужват политическите цели на ГЕРБ, каза още Стоилов. По думите му това трябва да мобилизира българските граждани да използват своето право на участие в изборите.

Стоилов отбеляза, че е добре да се проучат въпросите за опасността от прокарването на различни лобистки интереси, и призова медиите да потърсят информация за назначаваните лица - дали не съществува конфликт на интереси с предишни техни дейности. Ако те са декларирали такъв конфликт, разполагат с време, за да го преустановят.

Кой?


"Въпросът, който трябва да си зададе гражданското общество и който задаваме ние по повод на тази политическа метла и на всички тези назначения, е въпросът "Кой?", заяви бившият зам.-председател на парламента и шеф на общопартийната контролна комисия на БСП Мая Манолова.

"Кой стои зад назначенията за заместник-министри на кадри на ГЕРБ? Кой стои зад назначенията за областни управители на кадри на ГЕРБ? Кой стои зад назначенията за шефове на агенции на кадри на ГЕРБ? Кой стои зад назначените кадри на ГЕРБ като членове на политически кабинети на министри", попита тя.

По думите ѝ е очевидно, че това не е нито премиерът Близнашки, нито президентът Росен Плевнелиев, а шефът на тези кадри е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Тук обясненията, че той няма нищо общо и това е едва ли не техен личен избор, звучат смехотворно, защото всички знаем, а и нееднократно Борисов се е хвалил с дисциплината, която цари в ГЕРБ", посочи тя.

Манолова коментира, че няма как да се допусне, че заместник-кмет в Бургас от ГЕРБ може да стане зам.-министър без разрешението на ГЕРБ, както и че заместник-кмет на Пловдив от ГЕРБ и бивши зам.-областни управители на Монтана и на Плевен могат да станат областни управители без разрешението на ГЕРБ.

"Това правителство е правителство на ГЕРБ, дошло на власт без избори. Това е простата и единствената причина за всичко, което се случва покрай правителството на Георги Близнашки, и няма как някой да твърди, че това е политически неутрално правителство, каквото би следвало да бъде едно служебно", заяви още Манолова.

"Ако ГЕРБ не успее да състави собствено правителство, ще продължи да управлява чрез служебното правителство. Няма друго обяснение на тези многобройни назначения по високите етажи на властта – по няколко зам.-министри във всяко министерство, по десетина членове на политически кабинети", коментира още тя и допълни, че хоризонтът, който Борисов е очертал на служебното правителство, не са обичайните 2-3 месеца, а период и след след изборите, ако ГЕРБ не успее да направи кабинет.

Споделяне

Още от България