БСП претърпя пореден електорален срив

Корнелия Нинова: Не е приятна тази гледка...ние загубихме тези избори

Корнелия Нинова. Снимка: БГНЕС

БСП призна изборна загуба без да изчака финалните резултати от проведения в неделя втори тур на кметските избори, в който кандидати на партията участваха в шест балотажа в областни градове и след като партията не успя да спечели нито един областен център на първия тур миналата неделя.

"Не е приятна тази гледка...ние загубихме тези избори", обяви депутатът от БСП и член на националния ѝ предизборен щаб Корнелия Нинова пред БНТ.

"Бих искала да кажа на хората, които са ни подкрепили или ни подкрепят – това да не ги демотивира, а това да ни амбицира за следващите", призова тя.

"Има загуба. Ще има оценки, ще има и отговорност. Но не мисля, че само това е капацитетът на левицата. Можем много повече", каза Нинова.

"БСП губи изборите, но никога не е падала на колене", заяви зам.-председателят на левицата Янаки Стоилов пред бТВ, коментирайки първите резултати от екзитпол.

Социалистите са на балотаж в над 60 общини. Според Стоилов БСП има реален шанс да спечели срещу кандидатите на ГЕРБ в 3-4 областни градове - Ловеч, Враца, Разград, Сливен. Докато резултатите не бъдат преброени, не може да се каже със сигурност, коментира той, въпреки колегата му Корнелия Нинова, която е на място в Сливен, призна победата на ГЕРБ.

По-късно вечерта се разбра, че БСП претърпя историческа загуба в Ловеч, червена крепост от години. Според прогнозните резултати, БСП няма да спечели четвърти мандат с кмета Минчо Казанджиев. Претендентът на ГЕРБ Корниелия Маринова постига изборен резултат от 57.1% срещу 42.0% за кандидата на БСП.

Корпоративният и контролираният вот поставя под съмнение политиката, каза още Стоилов. По думите му главното е хората да върнат доверието си в политиката и по-специално в лявата политика.

"Общият извод, който сме направили, е, че БСП загуби тези избори", заяви зам.-председателят на БСП Бойко Великов пред БНР, отбелязвайки, че "БСП има възможност да спечели в някои от областните центрове".

"Реален е нашият спад както по отношение на броя на общинските съветници, така и по отношение на гласовете ни за общинските листи. Трябва да отчетем и слабото ни представяне в големите градове, което се превръща в сериозна слабост за БСП. Тези избори показаха, че ние не навсякъде успяхме да издигнем убедителни и конкурентоспособни кандидатури. Отчитаме и ниската избирателна активност на втория тур. Тя се дължи и на опорочаването на вота от първия тур. Ние не успяхме да мотивираме достатъчно нашите привърженици", каза Великов.

От "Позитано" коментират, че това са най-слабите резултати за партията от десетилетия. Тези местни избори бележат пореден исторически срив за левицата след загубата ѝ на извънредните парламентарни избори миналата година.

В общините, където ГЕРБ се яви на балотаж с БСП, надпреварата е оспорвана и не може в момента да се твърди какъв е крайният резултат, каза пред бТВ Валери Жаблянов от националния предизборен щаб на БСП. Той допълни, че не може да посочи причините.

Българската демокрация е тежко болна, каза още Жаблянов в коментар за изводите от вота. "Общини, където кметовете са избрани с 10-15 на сто от имащите право на глас, не може да се каже, че имат представително управление. За съжаление и в София е такъв случаят. Фандъкова е избрана с 300 000 гласа, което от 1.2 млн. имащи право на глас виждате за какво става дума.

Още по темата
Още от Местни избори 2015

Защо управляващите избират Цацаров за шеф на "Антикорупция"?