БСП притопли скандала с акцизната система на митниците

Корнелия Нинова поиска или разсекретяване на доклада на ДАНС по случая, или закрито заседание

БСП притопли скандала с акцизната система на митниците

В опит да аргументира поискания вот на недоверие на правителството лидерът на левицата Корнелия Нинова в сряда притопли стария скандал със слабостите на информационната система за акцизите на Агенция "Митници" (БАЦИС).

След хакерски атаки към ключовата за приходните администрации ИТ система през 2016 г. по сигнал на държавните органи е възложен доклад на ДАНС, който констатира слабости.

Проблемът бе осветлен от шефа на "ЛУКойл България" Валентин Златев

Публично скандалът бе раздухан от генералния директор на "ЛУКойл България" Валентин Златев в края на 2016 г., когато той бе привикан да дава обяснения пред парламентарната комисия за борба със сивия сектор при горивата по време на втория кабинет на ГЕРБ. Тогава Златев обяви, че през първата половина на 2016 г. като шеф на Българската петролна и газова асоциация той е внесъл сигнал до Главна прокуратура, според който най-важната информационна система в държавата за акцизите (БАЦИС) не функционира нормално, че може да се манипулира, да изчезват стоки от нея, което създава опасност за финансовата сигурност на страната. През декември 2016 г. Златев каза, че е прочел доклада на прокуратурата по проверката, който по думите му потвърждава съмненията на асоциацията, но е засекретен и не може да бъде разгласяван.

Впоследствие шефът на ДАНС Димитър Георгиев потвърди пред депутатите, че действително агенцията е работила по проблема с БАЦИС. "Дали сме цялата информация по БАЦИС в проверките на прокуратурата, така че това е отразено там. Изготвили сме и каквото е необходимо като информация до Министерството на финансите", заяви през декември 2016 г. Димитър Георгиев, но отказа подробности.

Оттогава насам коментарът на Министерството на финансите е, че препоръките на ДАНС и прокуратурата са получени, че пропуските са отстранени и че по този повод са пращани доклади до премиера и отговори до правоохранителните органи.

БСП: Борисов не е направил нищо по случая

Въпреки това левицата в сряда заяви, че премиерът Бойко Борисов не е направил нищо по случая от 2016 г. насам.

На 20 декември 2017 г. с писмо от левицата са поискали от прокуратурата да предостави информация за извършената проверка от ДАНС и прокуратурата в приходните агенции. На 9 януари тази година в секретното деловодство на Народното събрание са постъпили три документа - доклад на ДАНС, доклад на прокуратурата и писмо от финансовия министър Владислав Горанов.

"За съжаление законът ми забранява да си служа с имена на хора, на фирми и с числа за злоупотреби и корупция, но мога да предоставя информация, че в резултат на тези проверки, на разпити на свидетели и на експертизи е направен извод за заплаха за финансовата сигурност на страната, а оттам и за националната сигурност", коментира в сряда Корнелия Нинова.

"По-лошо - тези констатации с указания на главния прокурор стоят на бюрото на българския министър-председател Бойко Борисов от август 2016 г., сега сме 17 януари 2018 г., нищо не е направено", заяви тя. По думите ѝ констатациите към 4 януари са, че проблемът е същият. "Ето защо искаме истината да стане достояние - за каква корупция става дума, защо министър-председателят година и седем месеца не е взел мерки, покровителства ли се тя на най-високо равнище в страната", посочи Нинова.

Депутати от левицата разясниха пред Mediapool, че в случая под корупция се разбира, че за разработването на акцизната система на митниците са похарчени сериозни бюджетни средства, а в същото време тя не работи изрядно, което води до сериозни загуби за бюджета под формата на акцизи и ДДС.

Затова левицата иска докладите на ДАНС и прокуратурата за проверката да бъдат разсекретени или да бъдат обсъдени на закрито заседание на парламента.

"Настояваме за извънреден председателски съвет на парламента утре сутринта с две искания - или документите да се разсекретят, или да направим закрито заседание тук, в зала, и да разгледаме тези документи", каза лидерът на БСП.

Според нея тези доклади ще помогнат на народните представители да си направят верните изводи и да преценят как да гласуват на вота на недоверие за корупция.

Шефът на митниците: Слабостите са отстранени още през юли 2016 г.

По същата тема през ноември 2017 г. депутатите от комисията за борба със сивата икономика изслушаха главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на Агенция "Митници" Георги Костов. Докато обясненията на Цацаров бяха в закритата част на заседанието, Костов даде отчет публично.

"Действително сме получили своевременно тревожните констатации, за които главният прокурор говори, от колегите от ДАНС, които са били изключително градивни. Веднага – по разпореждане на премиера, е сформирана необходимата работна група и в края на месец юли 2016 г. в официален доклад, с който аз разполагам в момента, зам.-директорът на Агенция "Митници" г-н Борислав Борисов, който и към момента е зам.-директор на агенцията, е докладвал на министъра на финансите, че въпросните слабости са отстранени, така че тези констатации са били отстранени в изключително кратък срок", отговори тогава Георги Костов.

В парламента той призна, че самата информационна система няма претенции за съвършенство.

"Това е интегрирана, централизирана информационна система, която обединява 27 модула, като във всеки модул биха могли да се надграждат и да се правят интерфейси, и да се приобщават други нови такива модули. Така или иначе, пред агенцията стои предизвикателството всеки констатиран пропуск, слабост или предизвикателство, което новото време ни представи, да го въведем своевременно, или ако е съответно някаква слабост, да я отстраним своевременно", каза тогава шефът на митниците.

Валентин Златев, който присъстваше на заседанието, обаче не беше доволен от отговора на Костов и продължаваше да твърди, че акцизната система не работи.

"Аз не мога да приема думите на господин Костов, защото Митницата и тази система не функционират от 2016 г. досега перфектно, както той каза. Аз искам да го попитам: има ли доклад на ваши служители, господин Костов, които да доказват, че тази система не работи? Трябва да го имате при вас в Агенция "Митници", коментира пред депутатите шефът на "ЛУКойл".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес