БСП притопли стари идеи в алтернативния си бюджет

Основната разлика с ГЕРБ е предложението за прогресивен данък с необлагаем минимум

БСП притопли стари идеи в алтернативния си бюджет

Левицата отново извади на дневен ред старата си идея за въвеждане на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата.

Това стана при представянето на алтернативния държавен бюджет на БСП за 2018 г. спрямо правителствения проект, обявен в понеделник.

По отношение на доходите от БСП, чието правителство през 2008 г. въведе сегашния плосък данък, предлага връщане на старото данъчно облагане – прогресивен данък за физическите лица. Част от него е идеята да се въведе необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата, която по план трябва да стане 510 лв. от 1 януари 2018 г.

В резултат от тази мярка над 2.8 млн. българи ще плащат по-малко данъци, обяви Корнелия Нинова.

Според БСП доходите до 510 лв. трябва да са без данък, до 3300 лв. данъкът да е 10%, от 3300 до 10 000 лева - 15% и над 10 000 лева – 20%. Подобна скала левицата внесе и в предходния парламент, но тя не срещна подкрепа.

БСП не предвижда промяна на корпоративния данък. Левицата обаче би предложила увеличение на данък дивидент от 5 на 10 процента.

"Смятаме, че е справедливо и това може реално да доведе до увеличение на доходите", обобщи Нинова по повод данъчните си идеи.

Образованието, здравеопазването и доходите са приоритет в проекта на БСП за държавен бюджет за 2018 г., каза Нинова. Същите сфери са изведени на челна позиция по ръст на разходите и в проекта на ГЕРБ.

Драгомир Стойнев каза, че идеята на БСП е да се изкорени болестта в четири направления - неравенствата, образованието, здравеопазването и неравномерното развитие на регионите.

По думите на Нинова проектобюджетът на БСП е изработен на база тригодишната средносрочна прогнозна рамка, публикувана от правителството през юни 2017 г.

"С проектобюджета предлагаме лечение на причините, а не на последиците", каза лидерът на БСП. Според левицата причина за проблемите в здравеопазването е това, че болниците са търговски дружества. Затова партията предлага лечебниците вече да не са търговски дружества, а да се регистрират по Закона за лечебните заведения.

Причина за проблемите в образованието, според левицата, е сбърканият модел "парите следват ученика". Затова БСП предлага да се отмени този модел. ГЕРБ също залага на известна промяна в модела, като е заложена реформа на системата на делегираните бюджети.

Дефицитът, заложен в алтернативния бюджет на БСП, е около 1.4 процента, докато в този на ГЕРБ е 1%.

Депутатът Крум Зарков заяви, че БСП предлага да се въведе т.нар. "културен чек" за млади хора.

"С две думи всеки български гражданин, който навърши 18 години получава ваучер от 200 лв. за следващата календарна година, с която може безплатно да посети театрално представление, прожекция, да закупи книга, да посети музей, изложба или културно мероприятие. По този начин се улеснява достъпът на младите хора до българската култура, допринася се и за допълнителен финансов ресурс на зле финансирани институции", заяви зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България". Според него така се прави прекъснатата връзка между младите и българската култура. Той уточни, че това ще струва около 15 млн. лв. на бюджета.

"ГЕРБ предлагат по-голямо финансиране на статуквото, ние предлагаме по-голямо финансиране на променени системи и модели", обобщи Корнелия Нинова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?