БСП призова болниците без договори да съдят Здравната каса

БСП призова болниците без договори да съдят Здравната каса

Болниците, с които регионалните здравно-осигурителни каси не сключиха договори за финансиране, тъй като не отговарят на критериите, да обжалват решенията, призова в неделя председателят на Българската социалистическа партия (БСП) Сергей Станишев. Той обяви наложените от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) критерии за отказ на финансиране на клиничните пътеки на лечебните заведения за незаконни. В същото време от БСП заявиха, че ще внесат законодателна промяна за въвеждане на статут за защита на около 50 лечебни заведения.

Преди дни стана ясно, че 21 болници остават без договори със Здравната каса и трябва да спрат работата си в насалени места като Радомир, Трън, Рудозем, Годеч, Кула, Царево и др

Ръководената от Станишев политическа сила щяла да обжалва пред Административния и пред Конституционния съд писмото от НЗОК, което стои в основата на промените в здравната сфера. “В ЕС държавата действа против регламентите", каза червеният лидер пред журналисти след семинар на БСП в Хисаря.

“Здравната реформа се прави насила и незаконно и е геноцид по отношение на българския народ“, заяви Станишев. По думите му предприетата от ГЕРБ реформа обрича близо 1/3 от българите да останат без медицинска помощ. Според него просто се търсят начини да се осигурят недостигащи 500 млн. лв. за болнична помощ - 350 млн. лв., които липсват в бюджета за НЗОК и 150 млн. лв., които бяха платени тази година за предишната. Общата икономика ще е около 100 млн. лв, каза Станишев.

"Единственият път да бъде спряна тази реформа е натиск от гражданското общество", допълни той.

Бившият здравен министър и депутат от “Коалиция за България“ Евгений Желев съобщи, че БСП ще предложи държавата да посочи определен брой здравни структури като защитени и да продължи финансирането им, независимо, че е губещо. Той посочи, че бившото правителство е инвестирало 500 млн. лв. в здравната сфера за четири години.

Критериите, на които трябва да отговарят предлаганите от БСП защитени болници, са отдалеченост от областния град, инфраструктура, демографски параметри.

Според Желев реформа в здравеопазването трябва да има, но не да се провежда “по този авантюристичен, непремерен начин“, който нарушава принципи на достъпност на здравеопазването и качество на здравната услуга.

“Настояваме това правителство да преосмисли начина на провеждане на реформата, да послуша нашите съвети. Може да го направи, може и да не го направи, но отговорността ще е изцяло тяхна. Няма как да оставиш 1.4 млрд. лв. в резерва на касата и да казваш, че няма пари. Настояваме бюджетът да бъде актуализиран и да се осигурят необходимите 350 млн. лв. за здравеопазването”, каза Желев. Той коментира, че не трябва да се допускат експерименти с живота и здравето на хората.

Общата констатация на БСП е, че върви процес на отказ от държавност и на нарушаване на основни конституционни принципи. По същество политиката на правителството води до отказ на държавата от своите ангажименти в областта на здравеопазването, на социалното подпомагане и на икономическата политика, каза председателят на БСП.

Според него в момента правителството на ГЕРБ подчинява политическата и финансовата политика единствено на целта да постигне балансиран бюджет.

“Ако в резултат на политиката, се стига до фатален срив на сектори като здравеопазване, това може да се приеме като обслужване на частни интереси“, заяви Станишев.

В условия на криза, когато се очаква много силна безработица, в тези условия за нас е недопустима политиката на намаляване на държавния ресурс, който помага на хората, изпаднали в беда, смята той. Затова и БСП ще настоява държавата да отдели средства за безработицата поне на нивото на миналата година, което е поне 190 млн. лв., а сега са планирани 65 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България