БСП призова кабинета в оставка да спре със сделки и назначения

Социалистите изнесоха данни за сменени шефове в държавни фирми и продажба на апетитни имоти

Стойнев и Бойчев призоваха ГЕРБ да спрат със сдалките и назначенията, сн. БГНЕС

Отиващият си кабинет на ГЕРБ да спре да продава държавна собственост и да прави назначения в държави фирми, призоваха от БСП в сряда.

"Само една седмица, откакто подаде оставка това правителство, сме свидетели на разпоредителни сделки и кадрови назначения", заяви пред журналисти в парламента говорителят на парламентарната група на БСП лява България Жельо Бойчев. От левицата дадоха за пример промени в бордовете на проектната компания за строежа на газовата връзка с Гърция "Ай Си Джи Би", млекопреработвателната компания "Ел Би Булгарикум", Държавната консолидационна компания, която притежава редица държавни активи като индустриалните зони, както и в оръжейното предприятие ВМЗ-Сопот.

Гагаузов сменен от съпругата на Николай Младенов

Бойчев обяви, че в "Ай Си Джи Би” е назначена съпругата на бившия външен министър Николай Младенов от първия кабинет на ГЕРБ. В Търговския регистър е внесена за вписване промяната, която е станала на 16 ноември на акционерно събрание, на което е решено да бъде освободен бившият министър на регионалното развитие Асен Гагаузов от кабинета на Сергей Станишев като член на съвета на директорите. Неговото място се заема от Гергана Младенова. Отстраняването на Гагаузов бе обявено преди изборите за президент заедно с махането на още двама министри на БСП от държавни постове – Петър Димитров от Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" и Румен Овчаров като представител на държавната златна акция в "Лукойл Нефтохим".

"В Министерство на външните работи министър Даниел Митов е отличник”, допълни Жельо Бойчев. Той посочи, че освен обявените двама зам.-министри, които станат посланици -  Валентин Порязов в Швеция и Румен Александров в Холандия, постоянният секретар на ведомството също заминава посланик. По думите му  това, което правят в Министерство на външните работи, е да отворят назначения на всички позиции, като се започне  от постоянен секретар, което е най-висшата дипломатическа длъжност, ръководител на инспекторат, генерален директор на всички ключови дирекции в министерството. "Какво ще прави новият министър, когато дойде и какви възможности ще има за провеждане на политика”, попита говорителят на ПГ на левицата.

Шеф на ГЕРБ-Сопот назначен във ВМЗ

"Тази политика на назначаване на калинки трябва веднъж завинаги да бъде преустановена”, допълни депутатът на БСП и член на изпълнителното бюро на социалистическата партия Драгомир Стойнев. Той припомни, че левицата още юли е внесла предложение за Закон за публичните предприятия. "Управляващите не желаят този законопроект да бъде гледан поради една единствена причина – ще спре корупцията и ще спре назначаването на калинки както в държавни, така и в общински предприятия”, смята бившият министър на икономиката и енергетиката от кабинета на Пламен Орешарски. Той посочи още, че във ВМЗ-Сопот също е сменена голяма част от борда и е назначен Атанас Трифонов, който е временно изпълняващ председател на ГЕРБ-Сопот.
 
По думите на Стойнев е сменен и целият борд на "Ел Би Булгарикум", при положение, че предприятието е печелившо и носи дивидент на държавата. "В Държавна консолидационна компания са назначени две лица, които нямат никакъв опит – Красимир Тенев и Лъчезар Калбуров, с цел само да се граби”, каза още той. Колегата му Атанас Зафиров заяви, че са били сменени бордът и изпълнителният директор на МБАЛ Бургас без никакви аргументи и неясно по какви критерии.

Концесии за жълти стотинки

Според Стойнев БСП има и информация за подготвяни концесии за жълти стотинки, но не даде повече подробности.

В момента се провежда процедурата за концесиониране на летище София, срещу което БСП е твърдо против и настоя за прекратяването ѝ, но вместо това транспортният министър Ивайло Москов обяви удължаването на срока за подаване на оферти до 31 януари 2017 г.. Другата обявена концесия е за интермодалния терминал в Пловдив.

По думите на Зафиров в момента се раздават на концесия апетитни черноморски плажове по ускорена процедура и с предвидими победители.

БСП настоява също така военният министър Николай Ненчев да спре подготовката за продажбата на над 200 декара  земи на атрактивни места на българското Черноморие, за които се твърди, че са с отпаднала необходимост за Министерство на отбраната.

Според Зафиров в подготовката за продажба на тези земи има и морален дефицит – от дълги години в Черноморец, където са голяма част от тези земи, има хора, които са с основателни инвестиционни претенции към Министерството на отбраната, които не са били удовлетворени. "Ръководството на министерството няма моралното право да прави подобни сделки”, заяви той. По думите му има подадени данни и за чистки в МО, явно с цел замитане на следи.

На фона на призивите за прекратяване на сделки и назначения, на редовното си заседание в сряда правителството в оставка даде съгласие за продажба на два военни имота с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната и на Българската армия, чиято данъчна оценка надхвърля 500 000 лв. Имот от 47.355 дка и застроен с 22 сгради в Самоков и терен в в столичния квартал „Драгалевци” от 18.89 дка с 18 сгради. Данъчните им оценки са съответно 545 259.20 лв. и 1 632 093.10 лева.

Продажбата ще се извърши чрез търг по реда на Закона за държавната собственост и Глава Пета от правилника за прилагането му. Първоначалната цена ще бъде определена като данъчната оценка на имота се завиши с 10 на сто и се прибави балансовата стойност на съоръженията, които са част от имота и не подлежат на данъчно деклариране, също увеличена с 10 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?