БСП призова Пеканов веднага да внесе в ЕК плана за възстановяване

БСП призова Пеканов веднага да внесе в ЕК плана за възстановяване

Вицепремиерът Атанас Пеканов незабавно да внесе българския план за възстановяване и устойчивост за одобрение в Еврокомисията, призова експертът в Съвета по икономика на БСП – София Станислав Младенов, цитиран в четвъртък от пресцентъра на левицата.

Според него държавата не разполага с повече време за губене, предвид развитието на ситуацията в Народното събрание в последните два дни и очертаващите се нови предсрочни парламентарни избори, заради което служебното правителство трябва да го внесе в Брюксел преди да приключи мандата си.

Преработеният от служебния кабинет вариант на плана за възстановяване бе публикуван за обществено обсъждане на 21 юли. Неправителствени организации изказаха забележки и по него, а от "Има такъв народ" в началото на август заявиха, че смятат да му извършат нови корекции https://www.mediapool.bg/zadava-se-peta-redaktsiya-na-plana-za-vazstanovyavane-pak-imal-propuski-news324809.html и да върнат в него проекта за напояване за 860 млн. лв., както и пренаписване на енергийните проекти. По информация на Mediapool дискусии в партията на Трифонов за нови редакции е трябвало да започнат в края на миналата седмица, но след неуспеха с избора на правителство на ИТН не е ясно дали въобще темата е на дневен ред.

Планът трябваше да бъде внесен до края на април, забавянето му води само до по-късно изплащане на авансовите 13 на сто от полагащите се на страната безвъзмездни 12.560 млрд. лв. Все още, ако бъде внесен до края на август или в началото на септември, има шанс до края на годината да бъде получен преводът от 1.6 млрд. лв.

"Диктатът на службогонците в Народното събрание губи ценно време, което ще струва прескъпо на хората и бизнеса в държавата", заяви Младенов.

"Предложеният от вицепремиера Пеканов вариант има някои недостатъци, но съвсем не е толкова лош. Единственият по-голям дефицит в него в момента е свързан с размера на безвъзмездната финансова помощ спрямо заемите", припомни той критиките към намеренията на служебното правителство да не се раздават изцяло безвъзмездни средства на бизнеса, а фирмите да теглят и заеми, след чието връщане парите да се използват за нови проекти.

Според Младенов в частта със заемите трябва да се направят бързи корекции е планът да се внесе още следващите дни в Брюксел. "Това е единственият шанс България да се надява на някакви европейски средства по него преди края на годината", смята представителят на левицата.

Ако политиците продължат да си прехвърлят отговорността и по този начин да бавят внасянето на плана, ще пропилеят историческия шанс България да получи значителен ресурс, с който да бъде направена фундаментална промяна в държавата - да бъде трансформирана икономиката и да бъде дигитализирано държавното управление, допълва още социалистът.

Плащаната от икономиката цена за забавянето от внасянето на плана той описа така: "Ако имахме отворена процедура за внедряване на възобновяеми енергийни източници за собствени нужди в производствените предприятия, нямаше да има такива катаклизми в българската индустрия в момента. Индустриалните предприятия съвсем справедливо протестират срещу увеличаването на цената на тока. Ако имаха тези мощности, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, подобна напрегната ситуация изобщо нямаше да има и тя нямаше да бъде тема за разговор сега".

Само България и Нидерландия не са внесли своите планове за възстановяване, докато миналата седмица Португалия, Белгия и Люксембург получиха близо 3 млрд. евро авансови плащания за своите планове.

Споделяне

Още от Бизнес