Преди "Голямото посрещане"

БСП призова протестиращите да не правят блокади с "транспортни операции"

Цветлин Йовчев: "Непрекъснато пристигат данни за автобуси, които пристигат от страната"

 16 август 2013 г. Колона от автобуси, с които симпатизанти на БСП и ДПС от страната бяха докарани в София, паркира в центъра на София.

Ден преди очаквания масов протест срещу кабинета "Орешарски", който ще посрещне депутатите на първия им работен ден от новия политически сезон, зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов призова демонстрантите да не блокират центъра на София.

"Искам да призова - тези транспортни операции да не се използват за блокиране на пътища и кръстовища и да се осуетява нормалното осъществяване на движението. Всеки е в правото си да организира прояви, но това да става със заявяване на организаторите. И да се провеждат по начин, който не допуска конфликти и сблъсъци, защото е вероятно да има и друга хора, които изразяват други позиции. Очаквам утре и вдругиден да има хора, които да изявят другото отношение към правителството. Това знам като намерение", каза социалистът, визирайки планираният по същото време контрапротест.

По неофициална информация на Meidapool в демонстрацията в подкрепа на кабинета "Орешарски" ще се включи солидна група от привърженици на пловдивския "Ботев", собственост на банкера Цветан Василев.

"Ние не работим с футболни клубове", каза Стоилов в отговор на въпрос на Mediapool дали очаква и пловдивски ултраси да защитят депутатите от управляващото мнозинство от антиправителствения протест. Не уточни обаче дали в крайна сметка говори за "очаквания" или за "работа".

"Не сме изненадани от опитите да се формира втора протестна вълна, след като първата отмина. За нас тези усилия са очаквани. Въпросът е, че гражданският характер на протестите изглежда през втората фаза ще се превърне в подчертано политически. Важното е ние да работим по набелязаните национални цели, за да отговорим на очакванията и интересите на мнозинството българи. Явно ГЕРБ е възприел ролята на опозиция, която вижда своята парламентарна задача е в това да дестабилизира парламента. Очакваме от ГЕРБ да имат някакви конструктивни инициативи освен да оспорват действията на правителството", добави зам.-председателят на социалистите.

Междувременно вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи, че "непрекъснато пристигат данни за автобуси, които пристигат от страната".

"Ще имаме готовност, ще направим всичко необходимо - да осигурим сигурността на гражданите и обществения ред. Имало е сигнали за хора, които се опитват да провокират насилие. Взимаме мерки. За щастие, повечето от тези сигнали се оказват несъстоятелни. Надявам се и сега да се окаже така", каза още МВР шефът.По повод вътрешната проверка за полицейско насилие от сблъсъците край парламента в нощта на 23 срещу 24 юли, Йовчев заяви, че всички поискани данни вече са предадени на Софийската районна прокуратура, която още не е преценила дали да образува разследване или не. От думите на министъра стана ясно, че за превишаване на правомощията му е заподозрян само един униформен.

"Убеден съм, че ще успеем да установим всички лица и ще предприемем мерки към тях. Става дума за тези лица, които се опитаха да провокират насилие. Имаме снимки на 39 лица, които участват активно в такива действия. Ще ги установим и ще подходим по закона", отклони темата силовият вицепремиер.

По повод извънредното заплащане на полицаите, охраняващи масовите протести в София от 14 юни насам, той се ангажира допълнителните пари да бъдат изплатени на подчинените му на 10 септември заедно с авансите им.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?