БСП призова ВУЗ-овете и БАН към още протести

Необходими са протести срещу авантюризма и волунтаризма в политиката на правителството в науката и висшето образование, тъй като то не разбира от аргументи, а единствено от несъгласие, изразено на висок глас. Това заяви в неделя лидерът на БСП Сергей Станишев след разширено заседание в Русе на съвета за образование, наука, младежта и спорта към Националния съвет на БСП.

Необходима е обществена съпротива срещу видимото намерение да се ликвидира БАН, конкретизира Станишев, цитиран от БТА. Той говори срещу ликвидирането, по думите му, на сериозната наука чрез рязък спад във финансирането ѝ под 1 на сто.

Според него приетият Закон за академичния състав създава реалната опасност посредствеността да залее академичната общност в България.       

Спасяването на БАН бе определено като една от основните задачи пред БСП.

Социалистите казаха, че политиката на правителството води до "образователен геноцид". Бе направено предложение да се иска референдум срещу промяната, която настъпва в модела на образованието и науката в България. За пример бе посочено, че БСП трябва да се противопостави на идеите за ново заплащане във
висшето образование.

За средното образование бяха посочени редица недоволства, сред които, че се върви към училищни настоятелства, които се превръщат в назначаеми органи.  Чу се мнение, че Даниел Вълчев като министър на образованието в правителството на тройната коалиция, но от квотата на НДСВ, сам е провокирал учителските протести, за да настрои учителите срещу БСП.

Социалистите уточниха, че в политиката на БСП в науката приоритети са енергетиката и земеделието.

Сергей Станишев подкрепи намерението за създаване на анкетна комисия по повод сигналите за изтичане на информация за темите на държавния зрелостен изпит, проведен в петък. Това се случва, тъй като средната администрация е смазана от масовите уволнения на компетентни личности, каза бившият премиер.

Той призова да се следи и да не се допуска в средното образование да се случи това, което става във висшето образование чрез новите закони. 

Споделяне

Още по темата

Още от България