БСП призова за надпартиен консенсус за повишение на заплатите на учените

Анелия Клисарова, сн. БГНЕС

Проблемът със заплатите на преподавателите и учените е надпартиен, той е проблем на нашата национална сигурност и национално развитие. Това заяви в декларация от името на БСП Анелия Клисарова и призова за решаване на въпроса с ниското заплащане в БАН, Селскостопанската академия и във висшите училища.

Тя припомни, че преди ден депутатите от мнозинството са отхвърлили предложението на левицата за промяна в Закона за развитие на академичния състав, с което се е целяло въвеждане на минимални нива на заплатите на преподаватели и учени. По думите ѝ тези базисни нива е трябвало да бъдат между две минимални работни заплати за асистент и пет за професор. За съжаление това предложение за пореден път се отхвърля от Народното събрание и от управляващото мнозинство без да има сериозни аргументи и алтернативни предложения, отбеляза Клисарова.

Главно заради ниското заплащане и неадекватните условия за изследвания, българските учени масово напускат страната, има цели области, в които не достига компетентност, коментира тя. По думите ѝ младите учени в БАН са останали само 11 процента от работоспособния академичен състав. Ако някой си мисли, че без наука и образование може да има икономика, това е пълна заблуда, отбеляза депутатът.

Клисарова посочи, че става въпрос за 16 хиляди души академичен състав във висшите училища и държавните академии и то за определяне на минимален праг на заплащане. Допълнителните средства са нищожни в сравнение с тези 2 млрд. лева, които отделяме за саниране и винаги ли е качествено това саниране, попита тя. По думите ѝ в България трябва да се влагат пари за научни изследвания, в момента те са 0.25 процента от БВП, а за Европа са между 2 и 2.5 процента.

Политическият въпрос е не дали, а на кого и за какво трябва да даваме пари, коментира Анелия Клисарова. Тя призова да се положат всички усилия за постигане на положително политическо решение, за връщане на страната ни към европейските цели и осигуряване на икономика на знанието. В противен случай ще трябва да разширяваме магистралите към Терминал 2, заключи Клисарова.

Споделяне

Още от България