С технически маневри при приемането на Изборния кодекс

БСП пробва да обезсили опита на ДПС да заобиколи уседналостта

Парламентът ще избере ръководство на ЦИК 15 дни след приемането на закона

БСП пробва да обезсили опита на ДПС да заобиколи уседналостта

Поредни технически маневри и вменяване на различни правомощия на Централната избирателна комисия и районните ѝ подразделения показаха, че по основни въпроси управляващото мнозинство на БСП и ДПС е разделено. Както се очакваше, разногласията и "надцакването" с хитрости между двете партии при гледането на второ четене на новия Изборен кодекс дойде при обсъждането на част от текстовете, регламентиращи т. нар. уседналост. А тя от своя страна възпрепятства основно българските изселници в Турция да гласуват на европейските и местните избори.

След като в четвъртък депутатите в пленарната зала приеха идеята на ДПС гражданин, попаднал в "забранителните" списъци заради отсъствие от България, да може да се отпише от тях с решение на кмета, и то в самия изборен ден, което на практика обезсмисля изискването за уседналост, БСП успя да прокара свой текст, с който почти да неутрализира предложението на движението.

Мая Манолова (БСП) вкара редакционна поправка, която бе приета, че Централната избирателна комисия (ЦИК) ще може да сезира прокуратурата за нарушения при заличаването от "забранителните" списъци в изборния ден.

Така текстът "контраатака" на Манолова бе ответния удар на левицата в отговор на текста, с който ДПС на практика почти обезсмисля уседналостта с възможността кметът да издава бележка на гражданин, попаднал в забранителния списък, с която да удостоверява, че е пребивавал в държавата. По този начин българските изселници в Турция се сдобиват с възможност да заобиколят закона.

Затова тактически, за да неутрализират това искане на ДПС, но все пак да го подкрепят, социалистите гласуваха поправката "кмет", както я наричат те, но добавиха "редакционната" добавка на Манолова, която дава възможност ЦИК да контролира издаването на удостоверения за заличаване от забранителните списъци.

"Когато кметът на населено място, да кажем, заобиколи закона и издаде "бележка", че Хасан е живял там, без това да е така, ЦИК може да го стопира", обясниха колеги на Манолова.

Ръководството на ЦИК ще се избира от Народното събрание

Народното събрание ще избира ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК), а членовете ѝ ще се назначават с указ на президента по предложени на политическите партии и ли коалиции, реши още парламентът при второ четене на текстове от Изборния кодекс.

Съставът на ЦИК се намалява от 21 души сега на 19.

В кодекса се запазват старите текстове, според които представители в ЦИК ще имат парламентарно представените партии и коалиции, както и тези, които имат избран поне един евродепутат. Според текстовете, ръководството на ЦИК, което ще се посочва от парламента, няма да може да е от една партия или коалиция, а в него трябва да са представени поне 4 партии, колкото са членовете на ръководството (един председател, двама заместници и един секретар).

Въпреки че според първоначалните текстове в проекта на Мая Манолова процедурата по номинирането и избирането на членовете на ЦИК бе подробно разписана, парламентът реши тя да се определя от правната парламентарна комисия преди всеки избор. Това бе направено с цел бърза промяна на сегашната ЦИК преди европейските избори, защото в противен случай парламентът не би се вместил в сроковете, предвидени в Изборния кодекс.

За сметка на процедурата срокът за съставяне на ЦИК след влизане в сила на закона става 15 дни.

Както Mediapool писа, управляващите вече имат и кандидатура за председател на избирателната комисия . Това е Емилия Друмева, бивш конституционен съдия, която председателстваше Изборния борд в служебното правителство на Марин Райков, след което влезе във всички изборни бордове към двете поредни комисии на Мая Манолова за изработване на кодекса.

От ГЕРБ гласуваха против с аргумента, че с приемането на тези текстове се загърбва един баланс и принципи, действащи при конституирането на ЦИК през последните години. Десислава Атанасова и Красимир Ципов призоваха да се запази старата процедура на назначаване на комисията след консултации при президента с партиите или коалициите, представени в НС и ЕП.

Споделяне

Още по темата

Още от България