БСП продължава да помпа страха от режим на тока

Рисковете са в главите на хора, които искат да дестабилизират държавата, отвърна Петкова

БСП продължава да помпа страха от режим на тока

Текуща кореспонденция между "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) и енергийния министър Теменужка Петкова относно потреблението на ток и състоянието на производствените и резервните мощности даде повод на БСП да продължи започналия спор с ГЕРБ за състоянието на енергийната система.

Социалистите във вторник подновиха обвиненията си към правителството в оставка в неспособност да се справи със сигурността на доставките и към енергийния министър Теменужка Петкова, че лъже, че снабдяването е гарантирано. От БСП обявиха, че според писмо на ЕСО електроенергийната система на страната е в състояние на "тревога". Петкова на свой ред обяви, че "рисковете са само в главите и желанията на някои, които искат да дестабилизират тотално държавата и че левицата се опитва да създаде изкуствен проблем. Тя призова хората да не обръщат внимание на твърденията на социалистите.

"Режим на тока в България на практика вече е въведен, а електроенергийната система на страната е в състояние "тревога", заяви първо Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката от кабинета на Сергей Станишев, пред БНР във вторник сутринта. Той се позова на писмо на ЕСО до Петкова и европейските преносни оператори, че системата на страната е в състояние на "тревога". Как съответства това на безхаберието на министърката, която вчера излиза и ни обяснява, че няма никакъв проблем, попита Овчаров.

Според него резервните производствени мощности не са достатъчни да осигурят потреблението, което е нараснало с 9 на сто спрямо същия период на 2016 г. "През лятото и есента на миналата година язовирите са целенасочено изпразвани. Произведена е над милиард и половина киловатчаса електроенергия, която е продадена по най-ниска цена. Върховата, най-скъпата електроенергия на водно-електрическите централи е продадена бандово. Като за да бъде тя продавана, е ограничавано производството на АЕЦ "Козлодуй"", заяви Румен Овчаров.

Тезата му бе подхваната по-късно в парламента от депутатите на БСП Таско Ерменков и Жельо Бойчев, които и преди ден бяха начело на атаката по енергийните теми срещу ГЕРБ.

Индустриалците вече били ограничени

"България реално внася електроенергия, България по същество е в режим на тока и ограничава големите си индустриални производства“, посочи Жельо Бойчев. Ерменков пък обясни, че има исторически най-ниското ниво на завирени обеми в комплексните язовири за последните 10 години и няма възможност за използване на вецовете по тези язовири.

Атаката на БСП все повече заприличва на  политическа и предизборна, вместо експертна. Причината е, че целият спор се разиграва на фона на повишени с около десетина градуса температури и  паднало с около 1000 мегаватчаса потребление в страната, съгласно оперативните данни на ЕСО спрямо преди около две седмици, когато бе взето решението за ограничаване на износа на ток. Забраната ще остане поне до 31 януари 2017 г., именно за да се гарантира снабдяването в страната, заявиха от ЕСО пред Mediapool.

От преносния оператор обясниха, че не смятат да влизат в политическа полемика, този тип кореспонденция е нормален, всички резервни електропроизводствени мощности са задействани, а внос на електроенергия за нуждите на страната няма. Статистиката на сайта им за извършвани трансгранични трансфери не означават, че това е внос за ползване у нас, а е по заявка на търговци, коментираха от ЕСО.

Трудно в днешно време можем да бъдем в режим на тока, още повече, че говорим за регионална електроенергийна система и обмен на електроенергия между съседните държави, коментира и депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, заместник-председател на парламентарната комисия по енергетика.

ГЕРБ: Нещата се пресилват, за да се плашат хората


"Състояние "тревога" не значи, че сме пред режим на тока, положението въобще не е тревожно", заяви Николов. Той отхвърли и твърденията на опозиционната левица, която се надява да спечели предсрочните избори, че топлоелектроцентралите нямат достатъчно запаси от въглища.

"Нещата се пресилват, за да се плашат хората и се прокарват тези в опит да се дестабилизира държавата. Язовирите са пълни над 50%, а въглища се доставят ежедневно от Маришкия басейн. Няма никакъв проблем от гледна точка на този капацитет. Проблем може да има само при извънредни обстоятелства. Електроенергийният системен оператор в момента балансира системата добре. Няма опасност от режим на тока", заяви Николов.

Властта: Вода и въглища има достатъчно

От енергийното министерство съобщиха по-късно през деня, че проверката на място и по документи за наличността на въглища в топлоелектрическите централи, започнала миналата седмица, показала, че ТЕЦ-овете на сто процента спазвали изискванията за необходимите резерви. От екоминшстерството пък изнесоха данни, че  язовирите за енергийни нужди са пълни на 55 процента с 1.875 млрд. куб. м., тези за напояване с 1.0351  млрд.  куб. м, което е 46.2 на сто оо капацитета им, а водоемите за питейни нужди имат 1.057 млрд. куб. м, което е 70.3 процента от обема им.

След обилните снеговалежи, водният обем от снежните запаси във водосборите на енергийните язовири се изчислява на 783 млн. куб. м. Това е два пъти повече от същия период на м. г., когато е бил 387 млн. куб. м, посочиха още от ековедомството.

Твърденията на Ерменков и Бойчев, изнесени в парламента, ядосаха и Делян Добрев от ГЕРБ, който е председател на енергийната парламентарна комисия и бивш министър на енергетиката

Добрев ги попита, след като обявяват ситуацията за тревожна, дали препоръчват на хората да се запасяват със свещи. "Тревогата е само във вашите виждания. Спомняме си по ваше време наистина се запасявахме със свещи. Всъщност в какво обвинявате Теменужка Петкова? В това, че не може да контролира времето ли“, каза още той.

Електроенергийната система работи под голямо напрежение, заради големите студове, но режим на тока няма да има, заяви и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

България влиза в ситуация на предизборна агитация, обаче българската енергетика се придвижи значително наред, коментира той спора на ГЕРБ и БСП за състоянието на енергетиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?