БСП продължава с бойкота поне до евровота, в партията негодуват

Сн.: БГНЕС

Депутатите от БСП ще продължат да бойкотират Народното събрание поне до евроизборите на 26 май. Това се разбра от думите на лидера на партията Корнелия Нинова в понеделник. В същото време недоволството в БСП срещу решението за напускането на парламента нараства, твърдят депутати пред Mediapool.

БСП реши да излезе от парламента на 17 февруари заради отказа на ГЕРБ да се избере нова ЦИК и решението на ГЕРБ и ДПС за обезсмисляне на преференциалния вот. Веднага след това обаче ГЕРБ направи завой и върна преференциите както си бяха. Освен това бе избран и нов състав на ЦИК, включително с номираните от БСП нови членове, които социалистите не благоволиха да подкрепят в пленарната зала.

Досега официалната версия на Нинова и съпартийците ѝ беше, че БСП ще се върне в парламента едва след предсрочни избори.

В понеделник обаче Нинова внезапно даде знак за промяна на курса, намеквайки, че това може да се случи и след евроизборите, ако управляващите започнат да работят по предложенията на левицата за борба с корупцията.

Нинова направи този коментар преди заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) за корупцията по високите етажи на властта. Председателката на БСП отиде на съвета с три предложения - за нов антикорупционен закон, за избор на нова независима антикорупционна комисия и за промяна в правомощията на главния прокурор и налагане на съдебен контрол върху актовете на прокуратурата, които досега не подлежат на такъв, защото създават условия за произвол на прокуратурата по определени дела и субективни решения по тези дела. На въпрос, дали ако идеите на БСП бъдат подкрепени, социалистите ще се върнат в парламента, Нинова отговори: " Това не е повод за връщането ни до евроизборите. След европейските избори - ще ви отговоря".

Управляващите обаче не са приели исканията на Нинова, информира самата тя.

Междувременно все повече социалисти недоволстват от продължаващия парламентарен бойкот. Част от тях са притеснени финансово, защото получават едва 1/3 от заплатите си. За март дори получили по-малко, защото им били удържани и парите за отсъствията през февруари. Това била и основната причина за желанието на част от депутатите да отново да ходят на работа.

Другата причина е, че според някои представители на БСП, включително от лагера на Нинова, решението ѝ за безсрочен бойкот на парламента е политическа грешка, от която партията губи.

"С бойкот за един или два дни, дори седмица, можеше да покажеш политическа позиция и това да донесе дивиденти. След почти два месеца отсъствие от парламента БСП вече само губи", коментира депутат от БСП пред Mediapool.

Вече близо два месеца БСП комуникира с медиите чрез прессъобщения и пресконференции, след като сама се лиши от възможността да опонира на управляващите от парламентарната трибуна.

Представители на БСП коментираха пред Mediapool, че социалистите са изпуснали "златни" шансове, като се имат предвид гръмналият скандал "Апартаментгейт" и последвалите оставки на Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

В БСП обаче има такива, които продължават да мислят, че отсъствието от пленарната зала е в полза на партията, включително защото не се набиват на очи, когато става дума за "гейтове".

Така или иначе, решението дали и кога БСП да се върне, зависи само от Нинова, твърдят нейни съпартийци. Тя обаче засега нямала никакво намерение да преосмисля позицията си.

Споделяне

Още от България