БСП променя структурата в МВР

С промени в Закона за МВР, четири от шестте служби във вътрешното ведомство ще бъдат обединени в Генерална дирекция на полицията. Промените ще се гледат още идния четвъртък от правителството, съобщи в петък вътрешният министър Румен Петков.

Водеща структура в новата дирекция ще е НСБОП, на която се връща старото име ЦСБОП. В нея ще влязат още дирекция “Полиция”, жандармерията и гранична полиция.

Контраразузнаването и пожарната остават като самостоятелни звена във вътрешното министерство.

Целта на новата структура е да се оптимизира координацията между отделните служби в МВР, които имат полицейски функции, заяви Румен Петков. Той коментира, че това е най-голямата слабост в работата на ведомството, забелязана от първите му разговори като министър с шефовете на служби и анализите на дейността им.

Според новия вътрешен министър, така ще се подобри качеството на оперативната дейност на МВР. Главният секретар Бойко Борисов допълни, че такава структура съществува в много европейски страни и чрез нея ще се избегне сегашното често дублиране на функции при оперативната работа в борбата с престъпността.

Идеята за единна полицейска структура с координиращи функции не е нова, имало я е и при правителството на Сакскобургготски, коментира в парламента зам.-председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Татяна Дончева. Според нея обаче, сегашното ръководство на МВР има готовност за реализирането ѝ.

Подобна идея имаше и по времето на кабинета на ОДС, при вътрешния министър Богомил Бонев, но не се стигна до реализацията ѝ.

Водещата структура в новата Генерална дирекция - Централната служба за борба с организираната престъпност, ще действа срещу организираната престъпност на национално ниво, трансграничната организирана престъпност, ще провежда съвместни операции с партньорските служби от страните-членки на ЕС и от региона.

Сегашната дирекция “Полиция” става Главна дирекция "Криминална полиция", която ще обедини усилията на разследващите полицаи и на оперативните работници, които извършват оперативно-издирвателни действия по разкриване и предотвратяване на престъпленията.

По този повод Румен Петков коментира, че основен принцип в дейността на МВР ще бъде превенцията на престъпността.

Вливането на структурите на жандармерията в новата Генералната дирекция пък ще подобри възможностите ѝ да реагира бързо и адекватно при тежки нарушения на обществения ред и кризи от различен характер.

Контраразузнаването, както и службата за противопожарна и аварийна безопасност, остават самостоятелни централизирани структури в рамките на МВР, като по думите на министър Петков ще се увеличат оперативните им възможности. Контраразузнаването ще се изгради като национална система за сигурност, включваща Главна дирекция "Сигурност" и регионални управления по сигурността.

Последното показно убийство е добър повод да се ускори работата по промените в закона за МВР и по отношение на кариерата във ведомството, коментира депутатът Татяна Дончева. Според нея е необходимо да се подреди системата на МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?