БСП проспа шанса да получи безвъзмездно "Бузлуджа" и сега плаши с протест

Нинова мълчи защо партията шест години е отказвала да получи "символа" си без пари

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

След шест години ослушване БСП най-после реши да си вземе Дом-паметника на връх Бузлуджа, но тъй като това вече не може да стане безвъзмездно, лидерът на партията Корнелия Нинова обвини властта в "лицемерие" и заплаши да доведе социалисти на протест пред Министерския съвет.

Как се стигна дотук?

Правителството на ГЕРБ реши още през 2011 г., в първия си управленски мандат, да прехвърли собствеността върху комплекса "Бузлуджа" на БСП, която тогава бе оглавявана от Сергей Станишев. Тогава от БСП не предприеха постъпки, за да си получат "летящата чиния" над Казанлък и обявиха, че нямали 15 млн. лв., за да възстановят паметника.Шест години и двама лидери по-късно обаче социалистите поискаха Борисов да изпълни обещанието си. Нинова заяви, че БСП иска да си ремонтира съоръжението, което се руши.

От 2011 г. досега на БСП е напомняно 5 пъти да завърши процедурата по прехвърляне на паметника, но това не се е случило.

Три от писмата са били от областния управител на област Стара Загора, на чиято територия се намира комплексът, и две - от МРРБ, но от БСП не са предприели необходимите стъпки за подписване на договор за прехвърляне на собствеността, съобщи МРРБ.

Последното писмо е от юни м.г. и е изпратено от тогавашния министър Лиляна Павлова до Корнелия Нинова.

В четвъртък председателката на БСП срещна с министъра на регионалното развитие Николай Нанков, който ѝ обясни, че безвъзмездно прехвърляне на "Бузлуджа" на БСП вече е невъзможно. Причината е промяната в Закона за държавната собственост от началото на тази година, според която юридически лица, неправителствени организации и политически партии не могат да получават държавни имоти безвъзмездно.

"Пет пъти приканваме да довършим процедурата по действащите към момента нормативни текстове в унисон с приетото решение. Тази процедура, към момента, не е финализирана", каза министър Нанков пред журналисти.

По думите му оттук нататък има два варианта: "Паметникът може да бъде предоставен за безвъзмездно ползване за срок не по-дълъг от 10 години. Съществуват и други форми на възмездно предоставяне, било то придобиване чрез покупко-продажба, след провеждане на тръжна процедура или отдаване под наем".

Министър Нанков уточни, че първият вариант дава право и за реализиране на инвестиционни проекти, така че партията да може да рехабилитира и поддържа паметника.

Корнелия Нинова така и не обясни защо шест години не са се възползвали от възможността да си вземат "символа" на връх Бузлуджа, но настоя премиерът Бойко Борисов да изпълни предложението си.

"Шокирана съм от това, което разбирам тук. Аман от номерата на Бойко Борисов! Значи, първо: "Елате си вземете "Бузлуджа" безвъзмездно". Сега тука ни се обяснява как тази работа не може да стане. Явно има някакво отстъпление от предложението отпреди години, защото се говори за някакъв търг. Явили са се много кандидати, политически лидери, политически партии, неправителствени организации. Мнозинство някакво юридически субекти и физически лица искат да станат собственици на "Бузлуджа". Изведнъж общината в Казанлък, и областната управа се е сетила, че и те си го искат, след като години наред са го оставили на произвол. Това ми говори едно – съсредоточава се енергия, само и само да не се получи паметникът от БСП. Което супер лицемерно", възмути се Нинова.

"Пак казвам, желанието ни е да запазим един архитектурен паметник и за България и един партиен символ за нас, но очевидно има и други интереси, които искат да попречат БСП да го получи", заключи Нинова, която пак не обясни защо партията ѝ е оставила "символа" си на "произвола" вече толкова години.

Министър Нанков увери, че МРРБ ще съдейства, ако БСП заяви желание да получи безвъзмездно "Буздлуджа" за десет години или за покупка след търг. От думите му се разбра, че до момента такъв не е обявяван. Затова така и не стана ясно как Нинова има информация, че неправителствени организации искат да откупят монумента.

"Бойко да намери начин да си изпълни това, за което ни е поканил. Не искам да плаша, но ще докарам социалистите пред МС", каза Нинова. По думите ѝ БСП е готова да плати, ако "чинията" на Бузлуджа бъде пуснат на търг.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?